Menu
 

Baldones domes opozicionārs: Priekšsēdētāja darbi nav savienojami ar amatu

  • Autors:  LETA
Baldones domes opozicionārs: Priekšsēdētāja darbi nav savienojami ar amatu Foto: www.baldone.lv

Baldones novada domes priekšsēdētāja Raimonda Audzera (V) darbi nav savienojami ar amatu, komentējot iespējamo fiktīvu nodarbināšanu pirmsskolas izglītības iestādē "Vāverīte", aģentūrai LETA pauda domes opozīcijas deputāts Guntis Tamanis (VL-TB/LNNK).

Deputāts apstiprināja, ka tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar fiktīvu nodarbinātību vērsies tieši viņš, jo jau kopš ziemas šo jautājumu centies aktualizēt domē, taču skaidrojumu no domes vadības saņēmis nav. Tāpat šis jautājums netika iekļauts komiteju sēžu darba kārtībā.

Tamanis klāstīja, ka sētnieks ir tikai viens no fiktīvi nodarbinātajiem, jo esot arī vairāki citi. Saistībā ar šiem iespējamiem pārkāpumiem policijā sākts kriminālprocess. "Bērnudārza vadītāja nekautrējas viltot dokumentus, bet domes vadība izliekas to neredzam," apgalvoja Tamanis, kuram ir aizdomas, ka par fiktīvu nodarbinātību esot zinājusi arī bijusī domes priekšsēdētāja, tagadējā deputāte Karina Putniņa (LRA), par ko liekot domāt viņas komentāri presē saistībā ar notikušo.

Lai arī, pēc Tamaņa domām, "tas, ko dara domes priekšsēdētājs, nav savienojams ar amatu," pašlaik esot pāragri runāt par neuzticības izteikšanu Audzeram, jo nav skaidrs citu deputātu viedoklis. Vienlaikus Tamanis norādīja, ka viņam jau sākotnēji šķitis, ka domes priekšsēdētājs būs "īslaicīgs". "Tam nav nekādas saistības ar politiku, tas ir ekonomijas jautājums. Esmu Izglītības un kultūras komitejas loceklis, un man ir svarīgi, lai Baldonē būtu normālas izglītības iestādes," sacīja Tamanis, noliedzot, ka vēršanās tiesībsargājošajās par "Vāverīti" saistīta ar politiskajiem mērķiem.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), pamatojoties uz ministrijas rīcībā esošo informāciju saistībā ar iespējamu fiktīvu nodarbinātību izglītības iestādē "Vāverīte", ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Ģenerālprokuratūrā. Ministrija vērsusies ar aicinājumu izvērtēt, vai konkrētajā gadījumā pastāv korupciju sekmējošas pazīmes vai noziedzīga vienošanās, kuras rezultātā var tikt radīts kaitējums vai apdraudējums.

Atbilstoši VARAM rīcībā esošajai informācijai Baldones pašvaldībā no 2016. līdz 2018. gadam sētnieka amatā tika nodarbināta persona, kas minētajā laika periodā saņēmusi atalgojumu kopumā 4119,09 eiro apmērā, taču faktiski savus pienākumus nav pildījusi. Turklāt Baldones novada pašvaldība esot informējusi VARAM, ka neuzskata 4119,09 eiro par būtisku nodarījumu pašvaldībai.

VARAM ir saņemta informācija, ka 2018. gada 7. maijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu saskaņā ar Krimināllikuma 318. panta pirmo daļu – par iespējamām pretlikumīgām darbībām, saistītām ar fiktīvu darbinieku nodarbināšanu.

Savukārt Baldones novada domes priekšsēdētājs Audzers, kurš domi vada kopš 2017. gada decembra, aģentūrai LETA apgalvoja, ka laikā, kamēr viņš ir amatā, fiktīvā nodarbinātība pašvaldība nav notikusi. "Es nevaru atbildēt par iepriekšējās domes darbu. Skrupulozi skaitām izdevumus, lai rīkotos saimnieciski, vērtējam katra jauna darbinieka pieņemšanas darbā nepieciešamību," klāstīja Audzers, piebilstot, ka šāds darbs ļaus gadu noslēgt ar budžeta pārpalikumu.

VARAM publiskotās ziņas domes priekšsēdētājs sauc par viltus ziņām un pirmsvēlēšanu reklāmu. Pēc Audzera teiktā, pārbaude par iespējamo fiktīvo nodarbinātību sākta pēc Tamaņa iniciatīvas, kurš savulaik kandidējis arī uz domes priekšsēdētāja amatu, un arī VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis pārstāv šo pašu politisko spēku.

Tāpat "Vāverītes" vadītāja Valda Kaufmane aģentūrai LETA apgalvoja, ka bērnudārzā nav fiktīvi nodarbināto. Pirmsskolas izglītības iestādē ir divi sētnieki, un abi esot reālas personas, kas darbu veic. Kaufmane piebildusi, ka alga sētniekam ir neliela, un amatā ir augsta kadru mainība.

Iepriekš:
Kas notiek Baldones bērnudārzā?

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.