Menu
 

Atbalsta finansējumu Rīgas un Pierīgas satiksmes reformas īstenošanai nepieciešamajiem pētījumiem un aprēķiniem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

1.februārī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus, kas paredz piešķirt 1,176 miljonus eiro Rīgas metropoles areāla transporta reformas īstenošanai nepieciešamo pētījumu, novērtējumu un saistītās dokumentācijas izstrādei, informē Satiksmes ministrijā.

Ņemot vērā izaicinājumus saistībā ar pieaugošām siltumnīcefekta gāzu emisijām, gaisa un trokšņa piesārņojumu, kā arī sastrēgumiem un ceļu satiksmes negadījumiem, atbilstoši Eiropas zaļajiem mērķiem un Eiropas Komisijas rekomendācijām Eiropas Transporta tīkla (TEN-T) pilsētmezglam ilgtermiņā plānots attīstīt drošu, ērtu un videi draudzīgu transporta sistēmu.

Kā skaidro ministrijā, ilgtspējīgai Rīgas un Pierīgas transporta reformas īstenošanai ir nepieciešams veikt izpētes darbus, tostarp dzelzceļa pakalpojuma piedāvājumam, optimālam dzelzceļa elektrifikācijas scenārijam un bezizmešu ritošā sastāva tehnoloģijām. Tāpat izpēte nepieciešama sabiedriskā transporta un mikromobilitātes infrastruktūras, maršrutu un multimodālo mobilitātes punktu un saistīto nosacījumu novērtējumam un attīstībai, kā arī saistīto dokumentu izstrādei.

Plānoto aktivitāšu ietvaros 2023.gadā tiks sagatavots integrēta sabiedriskā transporta priekšlikums Rīgas metropoles areālam, uz kā pamata tiks izstrādāts ilgtspējīgs sabiedriskā transporta plāns, kas vienlaikus tiks veidots kā daļa no Rīgas metropoles areāla ilgtspējīga mobilitātes plāna (SUMP – sustainable urban mobility plan) un ietver maršrutu tīkla attīstības plānu, biļešu cenu (tarifu) politiku, integrētu stratēģisko kustības grafiku, plānotos pārvadājumu apjomus un citus nosacījumus, norāda ministrijā.

Minēto izpētes un reformas sagatavošanas pasākumu īstenošanai plānots 1 milj. eiro Kohēzijas fonda finansējuma no ES fondu 2014.–2020.gada plānošanas perioda finansējuma pārdales un valsts budžeta finansējums 176,4 tūkstošu eiro apmērā. Projekta iesniedzēja un finansējuma saņēmēja ir Satiksmes ministrija, tā īstenošana plānota līdz 2023.gada beigām.

Rīgas metropoles areāla transporta reformu plānot īstenot Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) ietvaros, lai mazināt transporta radīto negatīvo ietekmi uz galvaspilsētas vides kvalitāti un veidot iedzīvotāju vajadzībām atbilstošus integrētus sabiedriskā transporta pakalpojumus. Kopumā šim mērķim plānoti 295 milj. eiro ANM finansējums, vēsta ministrijas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.