Menu
 

Apstiprināts Ķekavas novada pašvaldības budžets 59 miljonu eiro apmērā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - kekava.lv Grafika - kekava.lv

Ķekavas novada dome apstiprināja 2022. gada Ķekavas novada pašvaldības budžetu 59 miljonu eiro apmērā, lielāko artavu atvēlot četrām prioritātēm – izglītībai, sociālā atbalsta nodrošināšanai, ceļu infrastruktūrai un drošības jautājumiem.

Kā liecina pašvaldības informācija, 2022.gadā kopējo pašvaldības budžetu veido 46,2 miljonu eiro ieņēmumi, 6,3 miljonu eiro aizņēmumi un līdzekļu atlikums no iepriekšējā gada – 6,4 miljoni eiro, tādējādi kopējais pašvaldības budžets šogad plānots 59 miljonu eiro liels.

2022.gadā būtisku lomu pašvaldības budžeta pieņemšanas procesā spēlē strauji augošais energoresursu cenu kāpums. Situācija ar šī brīža elektrības, gāzes un siltuma rēķiniem rada būtisku slogu Ķekavas novada budžetam, jo ievērojami paaugstinoties pašvaldības iestāžu komunālajiem rēķiniem, pašvaldībai jārod kompleksi risinājumi, kā segt izmaksas, lai no tā neciestu citas jomas un pašvaldības sniegto pakalpojumu nodrošinājums.

Ņemot vērā esošās un plānotās tendences valstī un pasaulē energoresursu cenu palielinājuma jomā, liela nozīme ir energoefektivitātes projektu ieviešanai, siltinot daudzdzīvokļu mājas, pašvaldības ēkas, pilnveidojot apkures sistēmas un aktīvi izmantojot pieejamos resursus ēku uzturēšanas izdevumu samazināšanai. Komunālo pakalpojumu sadārdzinājums 2022. gadā Ķekavas novada pašvaldībai un tās iestādēm papildus sastāda ap 0,5 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2021. gadu.

Finansējums izglītības jomai paredzēts 28,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem, gandrīz puse paredzēta Ķekavas novada pedagogu un skolas tehnisko darbinieku darba samaksai un sociālā nodokļa nomaksai. Risinot bērnudārzu pieejamības jautājumu, 2022. gada budžetā paredzēti 1 637 000 eiro jauna bērnudārza projektēšanai un būvniecībai Titurgā, no kuriem 1 013 760 eiro būs aizņēmums no valsts kases.

Noslēgsies Baložu vidusskolas piebūves un sporta laukuma pārbūves projekts. Līdz ar moduļu tipa piebūves uzbūvēšanu, Baložu vidusskolā plānots nodrošināt mācību vietas papildu 280 skolēniem.  Baložu vidusskolas piebūves būvniecības pabeigšanai, kā arī mācību vides uzlabošanai gan Baložu vidusskolā, gan Ķekavas vidusskolā 2022. gada budžetā paredzēti 3 miljoni eiro. Dienaskārtībā ir jautājums saistībā ar Pļavniekkalna sākumskolu un jaunas skolas būvniecību, šim projektam šogad atvēlēti 2 090 370 eiro, t.sk. aizņēmums no valsts kases 1 764 065 eiro apmērā.

Skolēnu brīvpusdienu apmaksai 2022. gadā plānots izlietot 910 755 eiro, no šīs summas 170 400 eiro ir valsts mērķdotācija. Valsts apmaksāta mērķdotācija 1.- 4. klašu skolēniem ir 0,71 eiro dienā, pārējos izdevumus sedz pašvaldība. Tāpat Ķekavas novada dome lēmusi par pašvaldības līdzfinansējumu ēdināšanas izmaksu apmaksu viena eiro apmērā katram obligātās pirmsskolas izglītības sagatavošanas vecuma bērnam, kā arī bērniem no daudzbērnu ģimenēm.

Viena no pašvaldības prioritātēm 2022. gadā ir sociālais atbalsts novada iedzīvotājiem. Sociālās aizsardzības un veselības pakalpojumu nodrošināšanai šogad atvēlēti vairāk nekā 6,8 miljoni eiro. 

Ielu un ceļu apsaimniekošanai, kā arī remontiem 2022. gada budžetā atvēlēti vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, no tiem 150 000 eiro grants seguma dubultās virsmas apstrādei. Šī finansējuma ietvaros paredzēts labiekārtot arī vairākas autobusu pieturas novada attālākajās apkaimēs – Mellupos, Plakanciemā, Dzērumos.

Vides jomai 2022.gadā ir piešķirti 3,69 miljoni eiro. No tiem Ķekavas novada pašvaldības teritoriju sakopšanai un uzturēšanai 2022. gadā atvēlēti 1,7 milj. eiro, pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai – 1,3 milj. eiro, kapu apsaimniekošanai 43 500 eiro. Vides aizsardzībai kā speciālo dotāciju no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem plānots izlietot 133 379 eiro, līdzekļus novirzot izdevumiem par atkritumu izvešanu.

Reģionālā pašvaldības policijas darba nodrošināšanai 2022. gada budžetā kopumā piešķirti 1,3 miljoni eiro. Atpūtas, kultūras un sporta pasākumu nodrošināšanai 2022. gadā ieplānoti 3,2 miljoni eiro, no tiem kultūras iestāžu darbības nodrošināšanai – 2,2 mijoni eiro, bet Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūras budžets – vairāk nekā 738 462 eiro. 

Pārvaldes, klientu apkalpošanas centru darbības, domes, komiteju un komisiju darba nodrošināšanai ir atvēlēti 2,7 miljoni eiro no pašvaldības pamatbudžeta.

Ķekavas novada pašvaldības iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2022. gadā ir vairāk nekā 3,8 miljoni eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.