Menu
 

No marta Mārupē siltumenerģijas tarifs pieaugs par 68,9%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un apstiprinājusi SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" jaunus siltumenerģijas tarifus. Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Mārupē no 1.marta būs par 68,9% lielāks jeb 127,29 eiro par megavatstundu (MWh), savukārt no 1.oktobra – 119,94 EUR/MWh. Mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī turpinās piemērot valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni – 68,00 EUR/MWh.

Šobrīd Mārupē spēkā esošais tarifs ir 75,35 EUR/MWh. Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistāms ar jauna dabasgāzes iepirkuma līguma noslēgšanu, kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu tādēļ. Līdz ar to kurināmā izmaksas SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" pieaugušas par 94,8%.

Kā skaidro SPRK, AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā cena. Tas nozīmē, ka tiklīdz kurināmā cena būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" būs jānosaka zemāks tarifs.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, t.i. kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68,00 EUR/MWh. Ņemot vērā minēto, Mārupes centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifu pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

SPRK skaidro, ka dabasgāzes cena biržā jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus parasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot piegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir ierasta prakse arī gāzes piegādēm mazumtirgū, piemēram, iegādājoties dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai. Nākamā mēneša dabasgāzes biržas cenas augstākais punkts tika sasniegts decembrī – 112,99 EUR/MWh. Šobrīd cena biržā nedaudz stabilizējas – janvāra nākamā mēneša cena bija 84,07 EUR/MWh.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu AS "Mārupes komunālie pakalpojumi" iesniedza SPRK 26.janvārī. Izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, SPRK secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.