Menu
 

Jaunos pasažieru elektrovilcienus satiksmē plāno sākt izmantot rudenī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Satiksmes ministrija Foto - Satiksmes ministrija

Latvijas pasažieru pārvadājumiem paredzēto jauno elektrovilcienu būvniecība Čehijas transportbūves uzņēmumā “Škoda Vagonka” norisinās atbilstoši tādam grafikam, kas ļaus pirmo jauno vilcienu testēšanai Latvijā saņemt jau šopavasar, bet satiksmē sākt izmantot rudenī, informēja Satiksmes ministrijā.

Pašlaik pirmajam no 32 ražošanā esošajiem vilcienu sastāviem noslēgusies elektroiekārtu testēšana ražotnē. Vēl 13 sastāviem patlaban notiek komplektēšana un krāsošana, bet  mašīnbūves un metināšanas cehos norisinās darbs pie nākamo 18 vilcienu sastāvu ražošanas.

Šogad Latvijā pakāpeniski tiks piegādāti jaunie sastāvi, kopumā līdz nākamā gada nogalei – 32 jauni elektrovilcienu sastāvi. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, trešdien apmeklējot “Škoda Vagonka” rūpnīcu Ostravā, pārrunāja vilcienu piegādi un gatavību testēšanas un sertifikācijas procesam, lai tas notiktu bez aizķeršanās. Pirmo vilcienu ierašanās Latvijā plānota tuvāko mēnešu laikā, kad arī nekavējoties tiks uzsākta nodošanas ekspluatācijā procedūra. 

Pēdējo reizi Latvijā jauni elektrovilcieni tika piegādāti pirms 32 gadiem. Desmit vagoni saņemti 1988. gadā un vēl četri  vagoni – 1989. gadā. Tas šobrīd ir Latvijas jaunākais pilnais sastāvs, kas kalpo vēl arī pašlaik.

T.Linkaits arī norādīja, ka jaunajiem elektrovilcieniem būtiska ir arī piemērota infrastruktūra, tādēļ jau pašlaik VAS “Latvijas Dzelzceļš” ir sācis 48 pasažieru staciju un pieturvietu pārbūves projektu, lai peronus pielāgotu jaunajam ritošajam sastāvam, šis darbs iesākas 2021.gada beigās un paredzēts pabeigts līdz nākamā gada beigām.

Kā norāda ministrijā, svarīgi, ka beidzot vilcienā varēs iekāpt arī cilvēki ar ierobežotām kustību spējām, kā arī vieglāk būs iecelt bērnu ratiņus, velosipēdu un smagāku bagāžu. Jaunie vilcieni jau ir ar zemāku slieksni, mazāk pakāpieniem, nekā vilcieniem, ar ko braucam pašreiz. Pilnīgam iekāpšanas komfortam ir nepieciešami paaugstinātie peroni; tādi jau ir izbūvēti 28 dzelzceļa pasažieru stacijās – liela daļa Jūrmalas virzienā.

Ar AS “Pasažieru vilciens” parakstītais līgums paredz kopumā 32 četru vagonu elektrovilcienu piegādi izmantošanai elektrificētajā daļā piepilsētas un starppilsētu sabiedriskajā transportā savienojumiem. Kopējā līguma summa ir 240 miljoni eiro. Jaunie vilcieni tiks izmantoti pasažieru satiksmes nodrošināšanai līnijās uz Aizkraukli, Tukumu, Skulti un Jelgavu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.