Menu
 

Uz sporta nometni Siguldas novadā no karadarbības zonas Ukrainā evakuēti 40 jaunie sportisti

  • Autors:  LETA
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Uz sporta nometni Siguldas novadā no karadarbības zonas Ukrainā evakuēti 40 jaunie sportisti, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sindija Brikmane.

Siguldas novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums "Par atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem", kas paredz kārtību, kādā pašvaldība piešķir atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri jau pašlaik tiek un nākotnē tiks izmitināti novadā.

Patlaban Siguldas novadā ieradušās jau vairāk nekā desmit ģimenes un saņemta informācija, ka pašvaldības telpās varētu tikt izmitināti arī 40 jaunie sportisti vecumā no 15 līdz 17 gadiem, kuri no karadarbības zonas evakuēti uz sporta nometni Siguldas novadā.

Siguldas novada pašvaldības priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (NA) uzsver, ka savu solidaritāti ar ukraiņu tautu pašvaldība pauž ne vien ar vārdiem, bet arī ar darbiem, skaidri pasakot, ka neatbalsta Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma sākto kara darbību Ukrainā. Domājot par situāciju uz vietas, ir sakoncentrēta visa iespējamā palīdzība, kuru pašvaldība sadarbībā ar brīvprātīgajiem un uzņēmējiem var nodrošināt ukraiņu atbalstam, uzņemot viņus novadā, un sniedzot viņiem visu vajadzīgo dzīvošanai drošā un draudzīgā patvērumā, skaidro Mitrevics.

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums paredz to, ka pašvaldība ukraiņiem piešķir tādu pašu atbalstu, kādu to var saņemt konkrētās teritorijas iedzīvotāji. Tādējādi Siguldas novadā esošie Ukrainas civiliedzīvotāji varēs saņemt krīzes pabalstu izmitināšanas un uztura nodrošināšanai, veselības aprūpes saņemšanai, kā arī izglītības, sociālo un citu pakalpojumu nodrošināšanai.

Tāpat arī ukraiņu bēgļi varēs pārvietoties bez maksas reģionālajā sabiedriskajā transportā.

Brikmane informē, ka Siguldas novada pašvaldība Ukrainas bēgļus izmitina labiekārtotās telpās bijušajā Mālpils tehnikuma kopmītnēs - kopumā 120 gultasvietās. Telpās pieejama koplietojamā virtuve, ledusskapji, veļas mašīnas un citas iekārtas ikdienas vajadzībām. Ģimenēm tiek nodrošināta sakaru un interneta pieejamība, kā arī viņiem tiek sniegta informācija par atbalsta iespējām Siguldas novadā.

Tāpat apzinātas uzņēmēju un iedzīvotāju iespējas uzņemt bēgļus, kad viņu skaits turpinās pieaugt. Pašvaldības pārstāve atgādina, ka privātīpašumos uzņemtie bēgļi ir jāreģistrē tās pašvaldības teritorijā, kurā viņi uzņemti, lai varētu nodrošināt nepieciešamās palīdzības sniegšanu.

Līdz šim pašvaldībai pienākušas ziņas, ka pie Siguldas novada iedzīvotājiem izmitinātas sešas Ukrainas bēgļu ģimenes, bet gatavību palīdzēt ukraiņu ģimenēm un uzņemt viņus pie sevis pašvaldības organizētā aptaujā pieteikušas 49 Siguldas novada ģimenes.

Pašvaldības Sociālā dienesta darbinieki, uzņemot Ukrainas ģimenes, izzina katra ģimenes locekļa nepieciešamības un nodrošina sociālās palīdzības vai rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, Siguldas novadā ieradušies arī pieci bērni ar īpašām vajadzībām, kuriem nodrošinātas medicīniskās preces un palīglīdzekļi.

Ukrainas bēgļi no pašvaldības var saņemt garantēto iztikas minimuma pabalstu, krīzes pabalstu, mājokļa pabalstu, kā arī pārtikas pakas, lai paši varētu gatavot ēdienu mītnes koplietošanas virtuvē. Tāpat bēgļi kopā ar brīvprātīgajiem devušies uz veikalu, lai iepirktu higiēnas preces un pārtiku.

Siguldas novada pašvaldība organizē centralizētu vīzu noformēšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tādējādi kopā ar uzņēmējiem ukraiņiem tiek piedāvāta iespēja strādāt Mālpils pagastā, kur pašlaik veidojas ukraiņu kopiena, kas var atbalstīt viens otru. Papildus pašvaldības palīdzībai SIA "Kvist" palīdz nodrošināt sadzīvei nepieciešamo, kā arī piedāvā darbavietas tiem, kas var un vēlas strādāt. Interesi piedāvāt darbu izrādījis arī uzņēmums "Mālpils zemenes".

Tāpat pašvaldība aicina atsaukties tos uzņēmējus, kuri var un vēlas piedāvāt darbavietas Ukrainas bēgļiem, pārdomājot viņu mobilitātes jautājumus. Uzņēmējiem jāsazinās ar pašvaldības koordinatoru Evu Viļķinu, zvanot uz tālruņa numuru 26 371 923. Darba vietas var pieteikt arī centralizēti, kur tās varēs ievietot vairākās valodās.

Pašvaldība tiem bērniem, kuri apmeklēs Siguldas novada izglītības iestādes, nodrošinās pašvaldības apmaksātu ēdināšanu, bērni varēs apmeklēt arī bezmaksas peldēšanas vai citas sporta nodarbības pašvaldības sporta infrastruktūrā.

Izglītības iestādēs ukraiņu bērniem tiks nodrošinātas papildu valodas stundas, informatīvie materiāli, pastiprināta sadarbība ar vecākiem, lai veicinātu bērnu iekļaušanu iestādes un klases kolektīvā. Bērniem tiks nodrošināta iespēja piedalīties interešu izglītībā un citos ārpusklašu pasākumos. Pēc nepieciešamības pašvaldība nodrošinās sociālā darbinieka vai psihologa atbalstu.

Pašvaldība sadarbībā ar labdarības organizācijām, kuras izteikušas vēlmi iesaistīties ziedojumu un palīdzības sniegšanā, organizē ziedojumu vākšanu. Par to var interesēties gan biedrībā "Cerību spārni", gan biedrībā "Lidojošie eņģeļi", gan arī Latvijas Sarkanajā krustā un citviet.

Ja kāda biedrība vēlas iesaistīties palīdzības nodrošināšanā vai brīvprātīgajā darbā, tai jāsazinās ar pašvaldības koordinatori Viļķinu, zvanot uz tālruņa numuru 26 371 923 vai arī pieteikt informāciju rakstot uz e-pasta adresi "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.".

LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.