Logo
Drukāt šo lapu

Meža sakopšanu Garkalnē traktē kā pārkāpumu: cilvēki savāc miskasti, bet uzrodas policisti

Meža sakopšanu Garkalnē traktē kā pārkāpumu: cilvēki savāc miskasti, bet uzrodas policisti Foto: Kristīne Rutule/"Facebook"

Rīdzinieci Kristīni Rutuli un viņas draugu Adrianu par atkritumu savākšanu un Garkalnes Peldezera atpūtas vietas sakopšanu nostrostēja Garkalnes pašvaldības policija un viņiem draudējuši uzlikt sodu gan par atkritumu dedzināšanu, gan par iebraukšanu zaļajā zonā. Viss gan beidzies bez soda naudas piemērošanas, bet viņai tomēr izteikts brīdinājums par izdarīto "pārkāpumu".

Rutule portālam "Jauns.lv" pastāstīja: "Septembra vidū mani nepatīkami pārsteidza atkritumu kalni Garkalnes Peldezera atpūtas vietā. Nedēļas laikā nekas nebija mainījies, tāpēc pieņēmām lēmumu tos, atvainojos, sūdus satīrīt paši. Un ne jau tāpēc, ka mums nebūtu ko darīt, vai tāpēc, ka mums patiktu savākt aiz citiem, bet tāpēc, ka neviens cits to nedarīs, jo mums patīk atpūsties tīrībā. Tad nu pirkām atkritumu maisus un cimdus, ņēmām grābekli un lāpstu un, negaidot ikgadējo lielo talku, devāmies sakopt mazu daļu no Garkalnes. Četru stundu laikā salasījām desmit pilnus atkritumu maisus, neskaitot, protams, skujiņas, kas tika sadedzinātas un savāktas ap kokiem. Pilnu mašīnu piekrāmējām ar savāktajiem atkritumiem – pudelēm, alus bundžām, tārpainām ēdienu paliekām, sieviešu higiēnas lietām un citiem. Laikam visu vasaru neviens Peldezera apkārtni nebija tīrījis! Bet rezultāts bija acīmredzams un man personīgi ļoti tīkams (izbaudu tos "pirms" un "pēc").

Un tad ieradās cienījamā Garkalnes pašvaldības policija ar pretenzijām par ugunskuru mežā (jāpiebilst, ka konkrētā vieta ir labiekārtota atpūtas vieta ar konkrētu ugunskura vietu, piknika galdu un soliem) un par mašīnu zaļajā zonā. Kad norādīju, ka ar telti te atpūšamies regulāri un tāpēc arī paši brīvprātīgi sakopjam citu atstātos atkritumus, sekoja atbilde: "Ak, ar telti? Tas arī nav atļauts!” Ugunskurus Garkalnes Peldezerā esam dedzinājuši, vienmēr tos norobežojot un pēc tam nodzēšot, teltis cēluši un ar mašīnu piebraukuši visus pēdējos septiņus gadus. Un tagad man par to jāsaņem sods!?

Divi rīdzinieki, muļķīši, velta savu laiku un naudu, lai visu sakoptu, bet tā vietā, lai pašvaldības pārstāvji pateiktu paldies vai vismaz ignorētu, tiek paņemti mani dati, safotografēts ugunskurs un mašīna, lai tad izvērtētu šo mega lielo pārkāpumu. Smieklīgi. Gaidu sodu...”



Garkalnes novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš portālam "Jauns.lv" situāciju skaidroja šādi: "Sods teorētiski būtu par neatļautu ugunskura kurināšanu vējainā un sausā laikā. Kā arī par auto noparkošanu zaļajā zonā. Kristīnei Rutulei tikai aizrādīja par to, ka ir sauss un vējains laiks un ugunskuru mežā nedrīkst kurināt. Īpaši neklausoties policistu argumentus, dāma diezgan neapmierināti un karstasinīgi pauda savu viedokli. Pieprasīja gandrīz vai lai viņai izraksta protokolu, lai gan īstenībā policisti tikai taisījās aizrādīt, ka sausā laikā nedrīkst kurināt ugunskuru. Nebija plānots nekāds sods. Bija tikai šis aizrādījums. Par soda uzlikšanu par mašīnas neatļautu novietošanu es neko nezinu.”

Tāpat Bauze-Krastiņš norādījis, ka par iedzīvotāju iniciatīvu sakopt vidi Garkalnes domei neesot iebildumu, bet par Kristīnes un Adriana izvēlēto komunikācijas veidu gan. Viņš arī teica, ka konkrētā Peldezera apkārtne pieder SIA "Rīgas meži" un sakopt konkrēto vietu esot galvaspilsētas uzņēmuma ziņā. Uz "Jauns.lv" uzdotajiem jautājumiem, kāpēc Peldezera apkārtne nebija sakopta un vai pienāktos uzteikt Kristīnes un Adriana veikumu, "Rīgas meži" atbildi vēl nav snieguši.

Par to, vai saņēmusi kādu soda kvīti, Kristīne Rutele teica: "Pašvaldības policisti 21. septembrī mums nekādu sodu neuzlika. Viņi tikai fiksēja faktus un paņēma manus personas datus, norādot, ka lēmumu pieņems priekšnieks."

Raksta pirmpublicējums pieejams šeit.


Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024