Menu
 

Atkritumu strīds Ķekavā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Atkritumu strīds Ķekavā Foto: www.facebook.com/pg/CleanR.lv

Pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, no septembra Ķekavas novadā izvēlēts jauns atkritumu apsaimniekotājs – SIA "Clean R". Starp pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju noslēgtajā līgumā minēta arī pretendenta piedāvātā līgumcena, kas cita starpā paredz viena sadzīves atkritumu konteinera vidējo nomas maksu gadā 2,53 eiro apmērā. Taču septembra beigās, saņemot pirmo rēķinu par atkritumu apsaimniekošanu, Ķekavas iedzīvotāji bija neizpratnē par summu, kas jāmaksā, proti, izsūtītajos rēķinos maksa par konteinera nomu 2,53 eiro apmērā minēta kā ikmēneša, nevis gada maksa.

Konkurss par atkritumu apsaimniekošanu

Šā gada 31. augustā beidzās Ķekavas novada domes līgums ar esošajiem atkritumu apsaimniekotājiem, tādēļ saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu pašvaldībai bija pienākums organizēt iepirkuma procedūru, izvēloties apsaimniekotāju savā teritorijā. Tas arī tika izdarīts.

Atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieteikumiem tika noteikts, ka novadā būs viena atkritumu apsaimniekošanas zona, lai varētu nodrošināt visas teritorijas apsaimniekošanu, turklāt uz lielāku apjomu pretendenti var piedāvāt zemāku cenu. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, iepirkuma rezultātā tika izvēlēts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, proti, lētākā cena, ko šajā iepirkumā piedāvāja SIA "Clean R".

Tā kā Publiskā iepirkuma likuma noteiktajā termiņā iepirkuma rezultāti netika pārsūdzēti un nebija saņemts arī neviens lūgums veikt kādu labojumu, kas varētu būt radies, piemēram, kādas aritmētiskas kļūdas dēļ, pašvaldība noslēdza līgumu ar iepirkuma uzvarētāju, proti, SIA "Clean R", par to, ka, sākot ar 1. septembri, tā nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu visā Ķekavas novadā. Šo iepirkuma līgumu pašvaldība noslēdza, ievērojot pretendenta SIA "Clean R" piedāvāto līgumcenu, kas cita starpā paredzēja viena sadzīves atkritumu konteinera vidējo nomas maksu gadā 2,53 eiro apmērā bez PVN. Taču jau 18. septembrī pašvaldība saņēma atkritumu apsaimniekotāja vēstuli par konteineru nomas maksu, kurā norādīts, ka sakarā ar aritmētisku kļūdu piedāvājumā "Clean R" piemēros iedzīvotājiem citu nomas maksu.

Viedokļi atšķiras

Pēc vēstules saņemšanas Ķekavas novada dome vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu skaidrot situāciju. Sākotnēji Iepirkumu uzraudzības birojs vēstulē pašvaldībai pauda viedokli, ka, piemērojot nomas maksu, jāņem vērā iepirkuma rezultāti.

Jāpiebilst, ka šajā iepirkumā konteineru nomas maksa tika izdalīta atsevišķi, jo, kā skaidroja Ķekavas novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Vītoliņa, daudziem iedzīvotājiem jau esot iegādāts savs atkritumu konteiners, par kuru noma nav jāmaksā

Taču nomas maksas cenas maiņu pašvaldība uzskata par nesaskaņotu un vienpusēju: "SIA "Clean R" septembrī vienpusēji paaugstināja maksu par konteineru nomu, piemērojot vidējo maksu 2,53 eiro bez PVN nevis gadā, bet mēnesī. Šāda rīcība nav saskaņota ar pašvaldību un, pēc pašvaldības ieskatiem, neatbilst ne Atkritumu apsaimniekošanas likuma prasībām, ne atklātā iepirkuma konkursa rezultātiem, ne arī noslēgtā iepirkuma līguma nosacījumiem,» uzsvēra Vineta Vītoliņa.

Savukārt uzņēmuma "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics, "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidrojot izveidojušos situāciju, uzsvēra, ka tā radusies juridiska formulējuma dēļ: "Strīdus ābols ir periods, par kādu noteikta konteineru nomas maksa pretendentu piedāvājumos. "Clean R" piedāvājumā ietvertā nomas maksa ir norādīta par mēnesi, savukārt Ķekavas novada dome uzskata, ka tā noteikta par gadu. Domstarpības radušās, jo līdz ar finanšu piedāvājumu ar piedāvāto cenu par mēnesi pretendentiem bija elektroniski jāiesniedz finanšu piedāvājuma apkopojums elektronisko iepirkumu sistēmā, kur bija jānorāda vidējā konteinera nomas maksa no finanšu piedāvājuma par gadu."

"Clean R" savā pamatojumā atsaucas uz IUB otro atzinumu, kurā pausts, ka, biroja ieskatā, konkursā pretendentu piedāvājumos ietvertajos finanšu piedāvājumos norādītā sadzīves atkritumu konteinera nomas maksa mēnesī ir identiska, t.i., vienāda ar visu pretendentu finanšu piedāvājuma apkopojumā norādīto sadzīves atkritumu konteinera vidējo nomas maksu gadā. Ķekavas novada domei bija pienākums konkrētajā gadījumā konstatēt aritmētiskās kļūdas visu pretendentu finanšu piedāvājumu apkopojumos, izlabot tās un par veiktajām darbībām paziņot pretendentiem, kuriem pieļautās kļūdas labotas. Konkrētajā gadījumā – visiem pretendentiem.

Pašvaldība gatava tiesāties

"Ņemot vērā to, ka pašvaldība nepiekrīt konteineru nomas maksas paaugstinājumam un šobrīd šajā jautājumā pastāv atšķirīgi viedokļi, pašvaldība atkārtoti nosūtījusi pretenziju vēstuli SIA "Clean R", izsakot rakstiski savus argumentus un prasības attiecībā uz konteineru nomas maksu, un lūgs sadarbības partnerim nekavējoties sniegt izvērstu atbildi," uzsvēra Vineta Vītoliņa .

Pašvaldībā atzīst, ka, ja pēc "Clean R" atbildes abām pusēm vēl joprojām būs atšķirīgi viedokļi par konteineru nomas maksu, pašvaldība, pārstāvot iedzīvotāju intereses, turpinās risināt šo jautājumu, ejot juridiski tiesisku ceļu, proti, vēršoties tiesā, lai tā sniegtu savu neatkarīgo kompetento viedokli (tās lēmums būs saistošs abām pusēm).

Atkāpties no sava viedokļa nav gatava arī kompānija "Clean R". Valdes loceklis Guntars Levics: "Vēlamies uzsvērt, ka, lai arī par kādu periodu noteikta nomas maksa, strīds nemaina konkursa rezultātu – visi pretendenti nomas maksu bija noteikuši tāpat kā "Clean R", proti, par mēnesi. Mēs nevēlamies atkāpties no savas pozīcijas, jo SIA "Clean R" ar savu cenu ir piedalījusies un uzvarējusi iepirkumā un visus pakalpojuma finanšu aprēķinus ir balstījusi uz to, tādēļ cenas būtiska pazemināšana nav finansiāli iespējama."

Kamēr tiek risināts konteineru nomas maksas jautājums, pašvaldība aicina iedzīvotājus izvērtēt iespējas iegādāties jaunu vai lietotu standarta atkritumu konteineru savā īpašumā, līdz ar to klientam turpmāk nebūs jāmaksā nomas maksa, un ilgtermiņā tā ir ekonomiskāka izvēle.

"Clean R" un Ķekavas novada domes vadība jau ir vienojusies par pretimnākšanu iedzīvotājiem, piedāvājot iegādāties ne vien jaunus konteinerus, bet arī izpirkt lietotos par samazinātu cenu. Iedzīvotājiem, kuri nevēlēsies nomāt konteineru, par to maksājot nomaksas maksu, "Clean R" piedāvā par samazinātu maksu iegādāties lietoto esošo konteineru vai jaunu konteineru no "Clean R" vai cita pakalpojuma sniedzēja.

Iedzīvotāji var iegādāties konteinerus gan no "Clean R", gan arī kāda cita uzņēmuma (piemēram, internetveikalos, saimniecības un būvniecības preču veikalos u.c.), kas piedāvā standarta atkritumu konteinerus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.