Menu
 

Turaidas muzejrezervātā konstatētas neatbilstības ugunsdrošības prasībām

  • Autors:  LETA
Turaidas muzejrezervātā konstatētas neatbilstības ugunsdrošības prasībām Foto: tourism.sigulda.lv

Turaidas muzejrezervātā konstatētas vairākas neatbilstības ugunsdrošības prasībām, kuru novēršanai valdība otrdien vienojās novirzīt 48 400 eiro.

Kā skaidroja Kultūras ministrija (KM), Turaidas muzejrezervāts oktobrī informējis ministriju par Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta (VUGD) veikto muzejrezervāta ēku un teritorijas ugunsdrošības un civilās aizsardzības prasību ievērošanas pārbaudi. Pārbaudē konstatētas normatīvo aktu prasībām neatbilstošas ēkās – pieminekļos – esošās ugunsdrošības sistēmas, tai skaitā zibensaizsardzības sistēmas. Kopumā VUGD konstatējis 68 pārkāpumus.

Šī pārbaude veikta maijā, un VUGD uzdevis novērst nepilnības līdz 31. decembrim. Līdz augustam atsevišķus pārkāpumus muzejrezervāts jau novērsis, tomēr pārējiem darbiem ir vajadzīgs papildu finansējums 48 400 eiro apmērā.

Visu pārkāpumu novēršanai ir nepieciešams ierīkot un papildināt zibens aizsardzības ierīces kūtī–stallī, informācijas centrā, ābolu klētī un baznīcā. Nepieciešams izstrādāt projektu un izbūvēt automātiskās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmas pārvaldnieka jaunajai mājai, jaunajai klētij (Krājuma ēka), Šveices mājas tējnīcai, smēdei un ratnīcai.

Tāpat ir vajadzīgs automātiskās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmas remonts un papildināšanas darbi zivju pagrabā, pirtī, Rožkalnos, apmeklētāju centrā, baznīcas un dārznieka mājas ēkās. Vienlaikus ir jādemontē normatīvajiem aktiem neatbilstošās esošās sistēmas.

KM norādīja, ka tai nav iespēju pārdalīt finansējumu no citām budžeta programmām, tāpēc to paredzēts piešķirt no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem". Finansējums tiks izlietots līdz 2018. gada beigām un plānotie darbi izpildīti, uzsvēra ministrijā, piebilstot, ka Turaidas muzejrezervāts ir īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.