Menu
 

Raidījums: Ar Ropažu domes korupcijas lietu saistīts ceļubūves uzņēmums "Gludi LM"

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšana par iespējamu kukuļošanu Ropažu novada domē, visticamāk, ir saistīta ar Garkalnes ceļubūves uzņēmums "Gludi LM", kas regulāri uzvarējis pašvaldības iepirkumos par asfalta bedrīšu remontu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Jau ziņots, ka pamatā KNAB kratīšana notika Garkalnes pagasta pārvaldes ēkā Berģos, kur pirms administratīvi teritoriālās reformas atradās Garkalnes novada dome. Kpš 2021.gada Ropažu novadā ir apvienoti kādreizējie Ropažu, Garkalnes un Stopiņu novadi un Vangaži.

Ropažu novada dome pēc veiktajām izmeklēšanas darbībām nomainīja vairākus Iepirkumu komisijas locekļus, kuriem KNAB kā drošības līdzekli piemērojis nodarbošanās aizliegumu, - komisijas priekšsēdētāju Gunti Kampi (LA), viņa vietnieku Gundaru Krievu (LZS) un komisijas locekli, domes Iepirkumu nodaļas darbinieci Lindu Beikmani.

Raidījums "de facto' norāda, ka Beikmane pašvaldībā nostrādājusi jau gandrīz 20 gadus. Gan Garkalnes, gan vēlāk jaunā Ropažu novada izpildvarā pirms kļūšanas par deputātu strādājis arī Krievs, kurš vadījis Garkalnes pašvaldības Projektu un attīstības daļu.

Savukārt iepirkumu komisijas vadītājs Kampe tāpat kā tagadējā domes priekšsēdētāja, iepriekš bija Stopiņu novada domes deputāts un par to, kas agrāk noticis Garkalnē, neko daudz nezinot. KNAB viņš esot izstāstījis visu, ko varējis, bet pats nekādus kukuļus neesot saņēmis vai par tādiem pat nojautis, deputātu citē raidījums. 

Domei nav oficiāli paziņots, par uzvaru tieši kuros iepirkumos un kura uzņēmuma interesēs varētu būt notikusi kukuļošana, tāpēc pagaidām apturēta visu līgumu slēgšana.

Kā norāda, "de facto", tas skāris arī iepirkumu par Ropažu novada pašvaldības ielu, autoceļu un laukumu asfaltbetona segumu uzturēšanas darbiem. Šis iepirkums noslēdzies dažas dienas pirms KNAB kratīšanas, un par uzvarētāju tajā tika atzīta SIA "Gludi LM".

Pērn šis uzņēmums jau bija uzvarējis vienā Ropažu novada iepirkumā, savukārt ar kādreizējo Garkalnes pašvaldību "Gludi LM" sadarbojas jau sen.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes loceklis Oļegs Murzičs, vaicāts, vai KNAB interesējies arī par "Gludi LM", raidījumam ieteicis "tās baumas klausīties tālāk", jo uzņēmumam "viss ir kārtībā".

Raidījums akcentē, ka kratīšanas notikušas arī pašvaldības ceļu inženiera Kaspara Krūmiņa kabinetā. "de facto" zināms, ka viņš tika arī aizturēts, tomēr sniegt jebkādus komentārus žurnālistiem viņš atteicies.

Ropažu novada vadītāja Vita Paulāne (LA) "de facto" nenoliedz, ka viņai bijusi saruna ar domes izpilddirektora vietnieci, bijušo Garkalnes novada izpilddirektori Jeļenu Tocu par to, ka viņas kabinetā arī bija notikusi kratīšana un 31.janvārī viņa nebija darbā. Toca viņai teikusi, ka nekur neesot iesaistīta un varot turpināt strādāt. Arī raidījumam Toca neko plašāk par lietu nav komentējusi. 

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Gludi LM" reģistrēta 2007.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2844 eiro. Vienīgais īpašnieks ir Murzičs. Uzņēmums 2021.gadā strādājis ar 1,42 miljonu eiro apgrozījumu un 120 000 eiro peļņu.

Jau ziņots, ka 31.janvārī KNAB veica kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos Ropažu novada pašvaldībā aizdomās par iespējamu pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko fiziska persona īstenojusi juridiskas personas interesēs ar mērķi panākt uzņēmuma uzvaru pašvaldības rīkotajos publiskajos iepirkumos, kā arī par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

KNAB kriminālprocesu sāka 2022.gada 24.oktobrī un izmeklēšanu veic par kukuļdošanu, kukuļņemšanu un kukuļņemšanas atbalstīšanu.

Iespējamās kukuļošanas mērķis bijis panākt juridiskās personas uzvaru pašvaldības rīkotajos publiskajos iepirkumos, kas īstenoti laikā no 2021.gada līdz kriminālprocesuālo darbību veikšanai.

Patlaban astoņām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību. Septiņām no šīm personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Plašāku informāciju par kriminālprocesu KNAB sniegs, tiklīdz tas netraucēs izmeklēšanas interesēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.