Logo
Drukāt šo lapu

Požarnovs pikts par kurvīti Apriņķis.lv

Požarnovs pikts par kurvīti Foto: LETA

Kārtējās izmaiņas notikušas Baldones novada vietvarā. Apvienojoties Nacionālās apvienības, "Vienotības" un "Reģionu alianses" deputātiem, šonedēļ Baldones novadā izveidota jauna valdošā koalīcija un no amata atbrīvoti domes priekšsēdētāja vietnieki Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kurš pats īsu brīdi bija domes vadītājs, un Viola Āboltiņa (Latvijas Zaļā partija). Jāatzīmē, ka Nacionālās apvienības pieminēšana šeit diskutējama, jo tagadējo koalīciju pārstāvošais deputāts Andris Mačs "Rīgas Apriņķa Avīzei" pauda, ka no apvienības izstājies.

Līdz ar pārmaiņām nolemts veikt grozījumus Baldones novada pašvaldības nolikumā, paredzot, ka turpmāk domes priekšsēdētājam būs tikai viens vietnieks. Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ose skaidroja, ka lēmums atteikties no diviem priekšsēdētāja vietnieka amatiem pieņemts, lai padarītu pašvaldības darbu efektīvāku. Diemžēl pats Baldones novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers savu viedokli paust nevēlējās.

Nav jau pirmā reize

Kā zināms, pārmaiņas amatos Baldonē notika jau pagājušā gada rudenī, kad ārkārtas sēdē no amata tika izbalsots toreizējais novada domes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs, pārmetot viņam necaurspīdīgu un nesaprotamu darba stilu, kā arī ārkārtas sēžu sasaukšanu gadījumos, kad tas nemaz nav nepieciešams. Vēlāk par domes vadītāju tika ievēlēts "Vienotības" pārstāvis Raimonds Audzers, bet Požarnovs kļuva par vienu no diviem vietniekiem. Jaunizveidotais modelis tika prezentēts kā motivējošs un konstruktīvs.

Nu izrādījies, ka nekā konstruktīva nav. Kā atzīst tagad koalīcijā esošā, iepriekš ilggadējā Baldones novada domes priekšsēdētāja Karīna Putniņa ("Reģionu alianse"), Požarnova kungs domē parādījies ļoti reti, ar diviem vietniekiem sanākusi nelietderīga naudas tērēšana, tādēļ izlemts turpināt ar vienu. Deputāte gan atturējās no pieņēmumiem par kādām konstatētām nesaimnieciskām vai, vēl vairāk, nelikumīgām darbībām. Vienkārši – šādi būšot labāk.

Požarnovs pikts par kurvīti

Andrejs Požarnovs noraida pārmetumus par biežu neesamību Baldonē, akcentējot, ka galvenais nav sēdēšana uz vietas, bet paveiktie darbi, sīkāk gan neafišējot, kādi ir bijuši šie darbi. Nu jau bijušais vietnieks šķendējas, ka sēde sasaukta laikā, kad viņi ar otru vietnieci – Latvijas Zaļo partiju pārstāvošo Violu Āboltiņu – bijuši seminārā Rīgā. Jautāts par maiņas iemesliem, kungs norāda, ka, viņaprāt, vispirms tas saistīts ar interesēm, nevis problēmām, proti – interesēm iepirkumu organizēšanā un "dalīšanā", jo arī iepirkumu komisijas sastāvs esot mainīts. Sevišķi pikts Požarnovs ir uz "Vienotības" deputātiem – priekšsēdētāju Raimondu Audzeru un Edmundu Valanti. Tie sagandēšot visu, arī "Reģionu alianses" puslīdz labo reputāciju.

Skarbus vārdus netaupa arī otra nu jau atbrīvotā vietniece Viola Āboltiņa. Aģentūrai LETA viņa norāda, ka domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers ir gatavs nodot gan koalīcijas biedrus, gan vēlētājus, "lai tikai nebūtu jāatgriežas darbā "Tukuma pienā"". Āboltiņa uzskata, ka līdzšinējā koalīcijā trūcis diskusiju, jo Audzers uz koalīcijas sēdēm nācis ar jau pieņemtiem lēmumiem, nevis aicinājis diskutēt par tiem.

Gribēja mainīt, bet neprata

Kritiskus vārdus jaunajai koalīcija velta Nacionālās apvienības deputāts Guntis Tamanis. Darbs, viņa ieskatā, vairāk būšot vērsts nevis uz attīstību, bet dažādu "lietu" noslēpšanu. Lūgts konkretizēt, viņš piemin iespējamo fiktīvo nodarbinātību Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte", par ko "Rīgas Apriņķa Avīze" rakstīja šā gada septembrī. Deputāts vērtē, ka «Raimondam (Audzeram – red.) ir lielas problēmas ar likuma ievērošanu». Ne tāpēc, ka plānotu kādus "tumšus darbus", bet tādēļ, ka vienkārši nesaprotot.

Kādēļ Baldones novada vietvarā šāda nejēdzīga šūpošanās un satricinājumi? Uz to Tamaņa kungs atbild, ka pēc ilgstošas viena domes vadītāja (Karīnas Putniņas – red.) dominances kopā sanākuši ļoti dažādi cilvēki, kuri gribējuši kaut ko mainīt, bet īsti nav sapratuši, ko un kā. Līdzīgi, kā visā valstī pēc Saeimas vēlēšanām, piebilst Tamanis.

Līdzīgās domās par Baldones vietvaras nestabilitātes iemesliem ir nu jau bijušais Nacionālās apvienības biedrs Andris Mačs, kurš, pretēji Tamanim, ir jaunajā koalīcijā. Mačs ir kritisks gan par citiem, gan (kas retums) par savu darbību. Esot stipri vīlies deputātos – sanākot vairāk kašķu nekā konstruktīva darba. Arī viņš par galveno iemeslu izmaiņām domes struktūrā piemin nelietderīgo naudas tērēšanu divu vietnieku algām. Ja tik vien bēdas, kādēļ vienu no viņiem neatstāja? Vismaz kāda pieredze iekrāta... Tas esot politisks lēmums, sausi atbild Mača kungs. Politiski lēmumi esot arī izmaiņas domes komiteju sastāvā. Ko nu viņš tur... Mačs gan ironizē par Andreja Požarnova žēlabām, ka aizsūtījuši uz Rīgu un aiz muguras lēmuši. Bet te nu Požarnova kungs nebūšot īsti precīzs – sēde bijusi ieplānota tā, ka varētu paspēt...

Lai nu kā ar paspēšanu vai nepaspēšanu, bet Baldones novada pašvaldībā turpinās iekšējās kaislības laikā, kad būtu iespējams konstruktīvi un radoši strādāt. Baldonieši negozējas pirmajās vietās Pierīgā darbavietu, atalgojuma, iedzīvotāju skaita un citos rādītājos, infrastruktūra būtu jākārto, investīcijas jāmeklē... Bet tā vietā vēl arvien notiek savstarpēji kašķi un nespēja nolikt malā ambīcijas un aizvainojumus. Nekādi nevar prognozēt pragmatisku notikumu attīstību nākotnē, kad "Rīgas Apriņķa Avīzei" atkal nāksies rakstīt par Baldones novadu. Gribētos jau atspoguļot ko tādu kā, piemēram, jaunas ražotnes atklāšana vai ceļu remonta uzsākšana. Diemžēl optimismam – vismaz pagaidām – nav pamata.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024