Logo
Drukāt šo lapu

Vai "Sēnīte" drīzumā varētu atdzimt? Apriņķis.lv

Pirms dažām dienām uzņemtais foto ir gandrīz tāds pats kā pirms gada. Nekas nav mainījies. Tuneļa norāde simboliski ilustrē "Sēnītes" lejupslīdi. Pirms dažām dienām uzņemtais foto ir gandrīz tāds pats kā pirms gada. Nekas nav mainījies. Tuneļa norāde simboliski ilustrē "Sēnītes" lejupslīdi. Foto: Marta Dzintare

Pirms gada rakstījām par kādreiz tik slaveno restorānu "Sēnīte", kura ēka Siguldas šosejas malā Inčukalna novadā jau ilgi skumst bez acīm redzamām darbībām, kas liecinātu par tās stāvokļa uzlabošanu. Arī gadu pēc šīs publikācijas vismaz ārēji nekas nav mainījis. Kas ar "Sēnīti" notiks? Vai tā turpinās savu bēdīgo eksistenci, līdz laika zobs to sagrauzīs pavisam? Vai tomēr plānota "Sēnītes" atdzimšana?

Nupat saņēmām ziņu, ka, lai atjaunotu "Sēnītes" darbību, nodibināta AS "Sēne", kur patiesā labuma guvējs ir SIA "Liepkalni" īpašnieks Dagnis Čākurs.

Objekts bez autostāvvietas nevar funkcionēt

Pērn sarunā ar SIA "Liepkalni" īpašnieku Dagni Čākuru "Rīgas Apriņķa Avīze" guva apstiprinājumu tam, ka uzņēmējs ir ieinteresēts investēt šajā objektā. Pašreizējā "Sēnītes" saimnieka – SIA "Baltijas Lāse" – pārstāve Elīna Ļaudama atklāj, ka šobrīd sarunas par "Sēnītes" turpmāko likteni notiek ar vienu investoru – SIA "Liepkalni". "Tas, protams, neizslēdz to, ka laika gaitā var rasties vēl kādas citas varbūtības un iespējamības," saka E. Ļaudama.

Taču, lai investors spertu izšķirošo soli, vispirms jāsakārto ceļa infrastruktūra pie objekta. "Vizuāli "Sēnīte" izskatās bēdīgi, bet patiesībā skats iekšpusē tik bēdīgs nav," mierina E. Ļaudama. "Kā zināms, mūsdienās objektam bez autostāvvietas ir grūti funkcionēt. Arī investoram šis ir viens no būtiskākajiem jautājumiem, lai tiktu pieņemts gala lēmums par šī objekta iegādi. Jautājums par apstāšanās iespējām pie "Sēnītes" šobrīd tiek risināts kā atsevišķs projekts, kas, protams, būs jāsaskaņo ar VAS "Latvijas valsts ceļi"."

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste Alma Kaurāte informē, ka šā gada laikā pārvalde nav saņēmusi informāciju par veiktiem vai plānotiem darbiem vai nodomu pieminekli atsavināt. "Īpašniekam ir izsniegti norādījumi par kultūras pieminekļa izmantošanu un saglabāšanu," saka A. Kaurāte. "2017. gada decembrī pārvaldē saņemta arī publiski izskanējusī informācija, ka SIA "Liepkalni" izvērtē iespēju iegādāties, attīstīt, izmantot un saglabāt kafejnīcu un restorānu "Sēnīte"."



Pašvaldība ieinteresēta sakārtotā vidē

Elīna Ļaudama apstiprina, ka aizvadītajā vasarā īpašnieks ir kontaktējies ar Inčukalna novada pašvaldību, kas izrādījusi atsaucību. "Pašvaldība nekādus šķēršļus neliek, jo ir ieinteresēta, ka gan valsts, gan sabiedrība kopumā iegūtu sakārtotu vidi, kur mēģinātu saglabāt un atjaunot to auru, kas bija agrākajai "Sēnītei"," skaidro E. Ļaudama.

Sarunā ar Inčukalna novada pašvaldības pārstāvi Mārtiņu Pozņaku "Rīgas Apriņķa Avīzei" izdevās noskaidrot, ka pašvaldība vēlētos, lai šī būve un īpašums kopumā kļūtu par sakārtotu un sabiedrībai pievilcīgu vietu. "Pagaidām šis īpašums ir palicis tāds, kāds bija jau pirms vairākiem gadiem, un, laikam ejot, tas labāks nekļūst," atzīst M. Pozņaks. "Lai gan pēdējā gada laikā nekas nav mainījies, pašvaldība cer uz īpašnieku un potenciālo investoru nopietnu iesaisti ar mērķi sakārot šo kompleksu."

M. Pozņaks atklāj, ka šobrīd Inčukalna pašvaldībai nav aktuālas informācijas par bijušā kompleksa "Sēnīte" tālāko saimniecisko attīstību. "Iespējams, būs pozitīvas pārmaiņas, ņemot vērā VAS "Latvijas valsts ceļi" nākamgad plānoto Vidzemes šosejas posma pie "Sēnītes" asfaltbetona seguma pārbūvi," cerību pauž Inčukalna novada pašvaldības pārstāvis.



"Sēnītes" vizītkarte – kupols – obligāti jāsaglabā

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes speciāliste A. Kaurāte stāsta, ka kafejnīca un restorāns "Sēnīte" ir arhitektoniski augstvērtīgs, pilsētbūvnieciski un ainaviski nozīmīgs objekts, viens no spilgtākajiem pēckara modernās arhitektūras un tehnoloģiju piemēriem, savam laikam pilnībā neordinārs un tehniski novatorisks projekts. "Sēnīte" iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā nozīmīgs pagājušā gadsimta 60. gadu modernās arhitektūras paraugs – unikāla kupolveida ēka, pirmā sfēriskas dzelzsbetona čaulas konstrukcijas celtne. "Tās saglabājamās vērtības ir publiskā ārtelpā vērstā sākotnējā būvapjoma telpiskais risinājums vidē," saka A. Kaurāte un uzsver, ka īpašnieka pienākums ir saglabāt arhitektūras pieminekli, kā arī veikt būves uzturēšanas un kopšanas darbus, izmantojot oriģinālam atbilstošus materiālus un tehnoloģiju, kas nepārveido kultūras pieminekli un nesamazina tā kultūrvēsturisko vērtību. Piemineklī nav pieļaujama tāda saimnieciskā darbība, kas var apdraudēt tā saglabāšanu.

Arī SIA "Baltijas Lāse" pārstāve apstiprina: "Objekta atjaunošanā netiks ieviests kaut kāds jauns modernisms. Droši vien Čākura kungam arī ir interese saglabāt kaut ko no tās vēsturiskās auras."

Par šī objekta nākotnes risinājumiem konkrētas informācijas vēl nav, taču E. Ļaudama atklāj, ka šajā vietā, iespējams, varētu tikt attīstīta maizes un konditorejas izstrādājumu ražošana, ēdināšanas pakalpojums un veikals pašu ražotajai produkcijai. Objekta atrašanās vieta tam esot piemērota. "Es domāju, cilvēkiem tas būs iemesls apstāties un iepirkties, nopirkt svaigu maizi un braukt tālāk," saka E. Ļaudama. "Viss lēnām un pamazām iet uz pozitīvo pusi, un, visticamāk, nākamā gada pavasarī "Latvijas valsts ceļi" sāks darbu. Šobrīd visu virzām un ceram, ka nākamais gads ieviesīs lielāku skaidrību, ka varēsim nākt jau ar konkrētākām ziņām un informēt sabiedrību. Pagaidām viss vēl ir procesā, bet katrā ziņā nekas nav apstājies, viss notiek, kaut arī redzams tas vēl nav."

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024