Logo
Drukāt šo lapu

Jūrmalas domes deputāts Kronblūms cer, ka jauna ministra vadībā VARAM sakārtos pašvaldību un vides jautājumus

Jūrmalas domes deputāts Kronblūms cer, ka jauna ministra vadībā VARAM sakārtos pašvaldību un vides jautājumus Foto: delfi.lv

Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) cer, ka jaunajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram būs lielāka politiskā griba sakārtot vides un reģionālos jautājumus nekā pašreizējam ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK), aģentūrai LETA pauda biedrības pārstāve Līga Kleina.

Biedrības priekšsēdētāja un Jūrmalas domes deputāta Ulda Kronblūma ("Tev, Jūrmalai") ieskatā, VARAM Gerharda vadībā nav darījusi pietiekami, lai rūpētos par apkārtējo vidi, "nepieļaujot kāpu joslu apbūvi un mežu izciršanu par labu grezniem savrupnamiem un daudzdzīvokļu mājām, kā tas gadiem ilgi ir noticis atsevišķās vietvarās". Viņš ir pārliecināts, ka valdības vadītājam par jauno ministru būtu jāizvēlas cilvēks, kurš ir patiesi ieinteresēts vides un pašvaldību problēmu risināšanā.

Kleina skaidro, ka JAB gadiem cīnās par vietējo iedzīvotāju interešu ievērošanu brīžos, kad Jūrmalas dome "atsevišķu cilvēku interesēs atļauj veikt apkārtējai videi kaitnieciskas darbības un grauj pilsētas attīstības potenciālu". Kā nesenāko piemēru Kronblūms min atļauju apbūvēt kāpu teritoriju Bulduros. "Šādu situāciju iespējamu padara tas, ka atbildīgais ministrs nav bijis ieinteresēts virzīt izmaiņas likumdošanā, lai šādas videi kaitnieciskas darbības pašvaldības nevarētu izvērst," spriež aktīvistu pārstāvis.

Vienlaikus viņš norāda, ka "tikai pie mums ir iespējams, ka pašvaldība grib atļaut bijušā "Parex" bankas īpašnieka ģimenei attīstīt vēl vienu īpašumu kāpu zonā blakus viņu jau esošajai villai". Ēka dokumentos tiekot saukta par viesu namu, un tās infrastruktūras izveidei plānots kāpās radīt pievadceļu un jaunas ielas tuvējā mežā.

Taču šajā teritorijā jau atrodoties "Villa Adlera", kas tā arī nav sākusi pildīt tai noteiktās sabiedriskās būves funkcijas. Kronblūms norāda, ka "par Jūrmalas pašvaldības rīcību vairs sen nebrīnās," taču pauž kritiku par to, ka arī Gerhardam neesot bijusi nedz interese, nedz politiskā griba ar likumdošanas iniciatīvām novērst situācijas, kas pašvaldībām atļauj šādi rīkoties.

"Uzskatu, ka jaunajam premjeram par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru ir jāizvēlas cilvēks, kuram tiešām interesē un rūp gan apkārtējās vides, gan pašvaldību jautājumi, lai tādējādi mainītu to situāciju, kas ir radusies Kaspara Gerharda laikā," saka deputāts. Tāpat JAB vadītājs kritizē arī Gerharda noraidošo attieksmi par pašvaldību iedzīvotāju tiesībām reāli ietekmēt būtiskus pašvaldības pieņemtos lēmumus.

"Esam iniciējuši likumprojektu par vietējo pašvaldību referenduma iespējām un pēc desmit gadu neatlaidīgas cīņas bijām jau tuvu tā pieņemšanai. Vienīgais, ko vēlējāmies, bija referenduma iespējas par lēmumu, ar kuru pašvaldība apstiprina pilsētas teritorijas plānojumu. Mēs piekritām faktiski neizpildāmam ierosināšanas slieksnim – 15% balsstiesīgo notariāli apstiprinātu vai drošu elektronisko parakstu viena mēneša laikā, kas Jūrmalā ir 5000 cilvēku. Piekritām pat 50% kvorumam, kas atbilst iedzīvotāju skaitam, kas parasti atnāk uz pašvaldību vēlēšanām. Taču Saeimas deputātu vairākums un arī ministrs mūs neatbalstīja, lai gan tieši pēdējā uzdevums ir līdzsvarot iedzīvotāju un pašvaldības vadītāju intereses, kā tas tiek darīts citās Eiropas valstīs," kritizē jūrmalnieks.

JAB pārstāvis arī uzskata, ka tieši ministra politiskā griba ir nepieciešama, lai virzītu izmaiņas likumos, kas ļauj vismaz ierobežot negodprātīgus vai publiskos skandālos iesaistītus mērus, kad tiem tiek oficiāli izvirzītas nopietnas apsūdzības.

"Es saprotu, ka pašlaik ministram nav likumīgu tiesību atcelt Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS) no amata, taču normāli būtu, ka, reaģējot uz šo situāciju, tiktu piedāvātas izmaiņas likumos, kas šādas tiesības sniedz, pretējā gadījumā pilsētu vada cilvēks ar apšaubāmu reputāciju un tādējādi negatīvi ietekmē arī pilsētas kopējo publisko tēlu," pārliecināts ir aktīvists.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024