Logo
Drukāt šo lapu

Ikšķiles pašvaldība palielina jaundzimušo pabalsta apmēru

Ikšķiles novada pašvaldība ik mēnesi organizē preses konferences, kurās Česlavs Batņa (no kreisās) un Indulis Trapiņš informē par aktualitātēm, kā arī atbild uz iedzīvotāju iesūtītajiem jautājumiem. Ikšķiles novada pašvaldība ik mēnesi organizē preses konferences, kurās Česlavs Batņa (no kreisās) un Indulis Trapiņš informē par aktualitātēm, kā arī atbild uz iedzīvotāju iesūtītajiem jautājumiem. Ekrānšāviņš no facebook.com

28. oktobrī, tūdaļ pēc Ikšķiles novada domes sēdes, notika ikmēneša preses konference, kurā pašvaldības vadība informēja par svarīgākajiem domes sēdē izskatītajiem un pieņemtajiem lēmumiem, kā arī atbildēja uz iedzīvotāju iepriekš iesūtītajiem jautājumiem. Konferencē domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš uzsvēra: lai arī šajā sēdē izskatāmo jautājumu nebija daudz, tie bija būtiski novadam un tā iedzīvotājiem.

Sociālā dienesta vadītājas pienākumus pildīs Jaunbērziņa

"Viens no jautājumiem, kuru izskatījām novembra domes sēdē, bija par naudas balvas piešķiršanu novadā deklarētajām politiski represētajām personām. Valdība saistībā ar Latvijas simtgadi padomju represijās cietušajiem piešķīra 100 eiro, bet Ikšķiles novada pašvaldība lēma piešķirt naudas balvu 50 eiro apmērā, kas būs kā dāvana Ziemassvētkos.

Domes sēdē tika skatīts arī jautājums par izmaiņām saistošajos noteikumos, kas attiecas uz pašvaldības kompensācijām Ikšķiles novada iedzīvotājiem. Deputāti nolēma palielināt pabalstu saistībā ar mazuļa piedzimšanu, un tām ģimenēm, kur abi vecāki deklarēti Ikšķiles novadā, šis pabalsts būs 250 eiro. Ja deklarēts ir tikai viens no vecākiem, tad paliks līdzšinējais regulējums – 150 eiro.

Vēl viens būtisks jautājums – par jauna teritorijas plānojuma izstrādes uzsākšanu. Iepriekšējais apstiprināts 2011.gadā, taču novads aug un attīstās, tāpēc nepieciešamas teritorijas plānojuma izmaiņas.

Domes sēdē tika skatīts arī jautājums par Agijas Jaunbērziņas iecelšanu par Veselības un sociālo lietu pārvaldes Sociālā dienesta vadītājas pienākumu izpildītāju, jo līdzšinējā vadītāja Dzintra Švirkste pametusi šī dienesta vadību," informē I. Trapiņš.

Teritoriāli administratīvo reformu neatbalsta

Viens no iedzīvotāju iesūtītajiem jautājumiem bija par novada pašvaldības vadības viedokli saistībā ar teritoriālo reformu, par kuras nepieciešamību ne vienreiz vien izteikušies jaunievēlētie Saeimas deputāti. I. Trapiņš norādīja, ka, diskutējot ar citu Pierīgas novadu vadību, nonākts pie secinājuma, ka jebkurai reformai jābūt vērstai uz iedzīvotāju dzīves un labklājības uzlabošanu. "Pierīgas pašvaldības ir vienīgās pašvaldības valstī, kas maksā lielas naudas summas pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Tas vien ir rādītājs, ka esam pašpietiekami un spējam nodrošināt pakalpojumu grozu saviem iedzīvotājiem tādā kvalitātē kā citviet reģionu centros. Pierīgas pašvaldībām ir vienots viedoklis, ka mēs neatbalstīsim reģionālo reformu un mūsu novadu pievienošanu citiem. Šajā jautājumā būtu jāievēro brīvprātības princips un jāvērtē, vai novadi spēj vai nespēj nodrošināt nepieciešamo pakalpojumu klāstu. Ikšķiles novads to spēj.

Ja šī reforma tiks realizēta, kā tas šobrīd plānots, un Ikšķiles novadu pievienos Ogres novadam, kur, iespējams, klāt būs vēl Lielvārdes un Ķeguma novads, es ļoti apšaubu, ka mēs varēsim turpināt realizēt iecerētos projektus un attīstīties, jo tad citi lems par mūsu prioritātēm. Uzskatu, ka tas nebūs godīgi pret mūsu nodokļu maksātājiem, ja netiks veicināti tādi projekti, kas uzlabotu viņu dzīves kvalitāti, dažādu pakalpojumu pieejamību un infrastruktūru. Es tādu filozofiju, ka visiem jābūt līdzīgiem, neatbalstu. Ja cilvēks ir spējīgs maksāt lielus nodokļus, viņš vēlas, lai attīstās tieši viņa novads," norāda I. Trapiņš.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa piebilst, ka, apvienojot 10 mazus novadus, nevar cerēt iegūt vienu lielu un bagātu novadu. Pērn Ikšķiles novada pašvaldība finanšu izlīdzināšanas fondā iemaksājusi 1,4 miljonus eiro un ir pierādījusi, ka var pastāvēt kā atsevišķs novads.

Iedzīvotājus interesē ielu un ceļu izbūve

Ikšķiles novada pašvaldības vadība atbildēja arī uz citiem iedzīvotāju uzdotajiem jautājumiem, kas lielākoties attiecās uz ceļiem un infrastruktūru. Jau iepriekšējā preses konferencē tika vaicāts par iespēju izbūvēt gājēju riteņbraucēju celiņu no Ikšķiles līdz Tīnūžiem. I. Trapiņš norādīja, ka ir izstrādāts šāda celiņa projekts līdz Kaparāmuru pagriezienam jeb Lazdukalna kapiem, un to paredzēts realizēt līdz ar autoceļa Ikšķile–Ropaži rekonstrukciju. Pašvaldība savukārt varētu konceptuāli savā budžetā paredzēt celiņa izbūvi no Kaparāmura krustojuma līdz Tīnūžiem, līdz aplim, un tālāk līdz Ceplīšu krustojumam, taču autoceļa Ikšķile–Ropaži rekonstrukcija ir Latvijas Valsts ceļu pārziņā un šobrīd nav skaidrības, kad varētu tikt uzsākta šī projekta īstenošana.

Domes vadībai tika jautāts arī par ietves un apgaismojuma atjaunošanas iespējām Ikšķilē, Daugavas prospektā, posmā no Ikšķiles dzelzceļa stacijas līdz šosejas krustojumam, kā arī Sūniņu ielā. Č. Batņa norāda, ka attiecībā uz Sūniņu ielu pārvietošanās problēma ir aktuāla arī vecākiem, vedot bērnus uz PII "Urdaviņa". Plānojot nākamā gada budžetu, paredzēts izprojektēt un izbūvēt gājēju celiņu no PII "Urdaviņa" pa Sūniņu ielu un no Daugavas prospekta līdz Lupīnu ielai, lai pārvietošanās šeit kļūtu drošāka.

Č. Batņa piebilst, ka komiteju sēdē apstādījumu koncepcijas izstrādātāji prezentēja savu vīziju, paredzot Daugavas prospektu kā gājēju ielu, taču, kamēr nav atrisināts jautājums par Ādamlaukā dzīvojošo izbraukšanu uz šosejas, šo koncepciju nav iespējams īstenot. Domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka attiecībā uz apgaismojumu Daugavas prospekts šobrīd ir izgaismots līdz Veselības un sociālo lietu pārvaldei.

Iedzīvotāji vēlējās noskaidrot arī, kad tiks sakārtota Dainu iela. I. Trapiņš norādīja, ka viena no problēmām, kas saistīta ar šo ielu, ir lietus kanalizācijas novadīšanas sistēmas trūkums. To paredzēts risināt nākamajā gadā, kad tiks īstenota Ūdenssaimniecības II kārta un izbūvēti kanalizācijas tīkli. Nākamgad šīs ielas pārbūve nav paredzēta, taču iespēju robežās tiks sakārtots arī ceļa segums.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024