Menu
 

Ādažu ugunsdzēsības depo izveidošanai plānots tērēt līdz 6 miljoniem eiro

  • Autors:  LETA
Ādažu ugunsdzēsības depo izveidošanai plānots tērēt līdz 6 miljoniem eiro Foto no arhīva

Valdība otrdien atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) un Iekšlietu ministrijas (IeM) kopīga ugunsdzēsības depo izveidošanu Ādažos, un šim mērķim plānots tērēt līdz 6 miljoniem eiro.

Valdība otrdien uzdeva AM izdevumus, kas saistīti ar depo būvniecību, ne vairāk kā 4 300 000 eiro apmērā segt no AM budžeta. Tāpat AM no sava budžeta būs jāsedz ne vairāk kā 1,6 miljonu eiro lieli izdevumi, kas saistīti ar ugunsdzēsības speciālo transportlīdzekļu iegādi. Šie transportlīdzekļi būtu piemēroti Ādažu militārā poligona vajadzībām.

Savukārt IeM ne vairāk kā 1 640 652 eiro apmērā nodrošinās izdevumus speciālo ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei. Tāpat IeM ne vairāk kā 188 643 eiro apmērā nodrošinās individuālo aizsarglīdzekļu un depo aprīkojuma iegādi. Šie izdevumi tiks segti no 2021. gada IeM budžeta.

Topošajā Ādažu ugunsdzēsības depo varētu strādāt 42 cilvēki. Jautājumu par IeM 2022. gadam un turpmāk ik gadu nepieciešamo papildu finansējumu 657 471 eiro apmērā atlīdzībai 42 amata vietām izskatīs Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem pasākumiem. Pēc depo nodošanas ekspluatācijā AM nodot to IeM bezatlīdzības lietošanā.

Jau ziņots, ka Ādažos paredzēts veidot kopīgu multifunkcionālu ugunsdzēsības depo, nodrošinot savlaicīgu palīdzību ugunsgrēka gadījumā Ādažu iedzīvotājiem un efektīvi reaģējot uz ugunsgrēkiem Ādažu militārajā bāzē un Ādažu militārajā poligonā. Tiek paredzēts standarta B klases depo, kurā izvietos standarta ugunsdzēsības automobiļus, kā arī specializēto tehniku, kas ir paredzēta meža un purva ugunsgrēku dzēšanai Ādažu militārajā poligonā, speciālo aprīkojumu un ekipējumu.

Savulaik Ādažos jau bija ugunsdzēsēju depo, taču tas tika likvidēts. Pirms vairākiem gadiem Finanšu stabilizācijas procesa gaitā Ādažu novada pašvaldībai tika noteikta stingra finansiālās darbības uzraudzība. Finanšu ministrija tolaik pārmeta pašvaldībai finanšu līdzekļu izšķērdēšanu.

Reaģējot uz valsts puses pārmetumiem, Ādažu novada dome 2011. gadā atteicās no vairākām funkcijām, kuras pamatā nodrošina valsts. Cita starpā pašvaldība nolēma no 2011. gada februāra vairs nenodrošināšot ugunsdzēsības funkciju. Arī valsts puse izvēlējās ugunsdzēsēju depo uzturēšanu no pašvaldības nepārņemt, līdz ar to ugunsdzēsēju postenis tika likvidēts, bet tā telpas tagad izmanto pašvaldības policija.

Šogad 10. jūnijā Ādažu poligonā izcēlās ugunsgrēks. No kopējās uzmērītās ugunsgrēka platības – 770 hektāriem – izdedzis pieaudzis mežs 140 hektāru platībā, kā arī izdegušas jaunaudzes 260 hektāru platībā. Atlikušajā daļā uzmērītas teritorijas ir cietuši purvāji un virsāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.