Logo
Drukāt šo lapu

Ogres Zilo kalnu apsaimniekošana turpināsies ar vai bez Ikšķiles novada atbalsta

E. Helmanis preses konferencē apliecināja, ka darbs pie dabas parka "Zilie kalni" attīstības turpināsies. E. Helmanis preses konferencē apliecināja, ka darbs pie dabas parka "Zilie kalni" attīstības turpināsies. Foto: "Ogres Vēstis Visiem"

Ogres novada pašvaldībā aizvadītās nedēļas nogalē saņemta vēstule no Ikšķiles novada pašvaldības, kurā paziņots par Ikšķiles novada vēlmi izstāties no abu pašvaldību pirms astoņiem gadiem izveidotās "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" attīstības aģentūras". Aģentūras galvenais uzdevums ir attīstīt un apsaimniekot dabas parka teritoriju.

Vēl pirms mēneša Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš pašvaldībā notikušajā preses konferencē informēja par izmaiņām aģentūras uzraudzības padomē un atzina, ka "Zilie kalni", nenoliedzami, ir ieguvums abu novadu pašvaldību iedzīvotājiem. Jautājums par iespējamo Ikšķiles novada izstāšanos no aģentūras iepriekš netika izdiskutēts tās uzraudzības padomē, tāpēc Ikšķiles novada vēstule Ogres pusei bija pārsteigums.

Vēlas izstāties

Vēlmi izstāties no "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" attīstības aģentūras" Ikšķiles novada dome pamato ar nepieciešamību samazināt izdevumus, kas tiek atvēlēti aģentūras darbības nodrošināšanai. Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieka Česlava Batņas parakstītajā dokumentā minēts arī, ka abām pašvaldībām esot atšķirīgi viedokļi par kompleksa attīstību, kas arī kļuvis par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc tiek pieņemts lēmums par izstāšanos.

Pirmdienas rītā, 10. decembrī, Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis aicināja uz preses konferenci plašsaziņas līdzekļus, lai paustu pašvaldības viedokli par tālāko aģentūras darbību, ja Ikšķiles novada domes deputāti 12. decembrī gaidāmajā komiteju sēdē tomēr nolems šo jautājumu akceptēt, virzīt izskatīšanai domes sēdē un izstāties no aģentūras.

Attīstība turpināsies, bet tas var prasīt vairāk laika

E. Helmanis norāda, ka "Zilo kalnu" dabas parka attīstībā piedalās ne tikai Ogres un Ikšķiles novada pašvaldība, bet arī trešais sadarbības partneris – SIA "Rīgas meži". Līdz ar aģentūras izveidi dabas parka teritorijas attīstība notiek pārdomāti, sadarbības partneri ieguldījuši lielu darbu un līdzekļus, lai savestu kārtībā un attīstītu šo dabas parku, kas savulaik bija nolaists un nevienam nevajadzīgs. Turklāt tā attīstībā ieguldīti arī valsts un dažādu Eiropas fondu projektu līdzekļi. Piemēram, savulaik par Nacionālās apvienības kvotu naudu izbūvēts tik iecienītais skatu tornis.

"Esmu saņēmis zvanus no daudziem iedzīvotājiem, kuri ir uztraukušies par tālāko dabas parka attīstību un apsaimniekošanu. Ikšķiles novada pašvaldības vēstulē kā viens no izstāšanās iemesliem minēts abu pašvaldību būtiski atšķirīgais viedoklis par kompleksā "Zilie kalni" attīstības ietvaros veicamajām prioritātēm. Tas izbrīna, jo līdz šim nevienā no protokoliem nav fiksētas nekādas domstarpības. Aģentūras uzraudzības padomē, kurā ir pa trim pārstāvjiem no katras pašvaldības, visi lēmumi pieņemti vienbalsīgi. Ikšķiles novada pašvaldība, protams, var rīkoties pēc saviem ieskatiem, taču es varu apliecināt, ka Ogres novada pašvaldība izstāties no aģentūras negrasās un darbs tiks turpināts, tāpat kā līdz šim. Tiesa gan, turpmāk tas var prasīt vairāk laika, jo dabas parks ir komplicēts veidojums, kur īpašuma tiesības pārsvarā pieder Rīgas pašvaldībai, bet administratīvā teritorija ir gan Ogres, gan Ikšķiles novadā.

Savulaik devos pie I. Trapiņa ar ierosinājumu kopīgi uzturēt un savest kārtībā Zilos kalnus. Mēs atradām kopīgu valodu, un pirms astoņiem gadiem tika panākta vienošanās un noslēgts trīspusējs sadarbības līgums starp Ikšķiles un Ogres novada pašvaldību, kā arī Rīgas pašvaldības īpašumu apsaimniekotāju SIA "Rīgas meži" par dabas parka uzturēšanu. Pirmajos gados, kad apsaimniekojām Zilos kalnus, no dabas parka katras nedēļas nogalē izvedām smago mašīnu ar atkritumiem. Tagad šī teritorija ir sakopta. Par to, kas šajos gados izdarīts, vēlos teikt lielu paldies gan Ikšķiles novada pašvaldības darbiniekiem, gan I. Trapiņam personīgi. Minētais projekts ir labākais piemērs tam, kā iespējams veiksmīgi sadarboties trim pašvaldībām, taču es respektēju Ikšķiles novada vadības viedokli un vēlmi izstāties. Iespējams, Ikšķiles pašvaldība ir mazāka, un tai nepieciešams kaut kur ietaupīt un īstenot citas ieceres, bet mēs darbu turpināsim," saka E. Helmanis.

Iedzīvotāji atšķirību nejutīs

Ogres novada domes priekšsēdētājs piebilst, ka aģentūra ir uzņēmusies zināmas saistības un turpinās tās pildīt. Gan ikšķilieši, gan ogrēnieši, tāpat kā līdz šim, varēs baudīt aktīvo atpūtu vai doties pastaigās pa dabas parku, neizjūtot, kur beidzas viena un sākas otra novada teritorija. "Būtībā "Zilos kalnus" nav iespējams citādi apsaimniekot, kā tikai vienojoties un meklējot kopīgus risinājumus. Piemēram, slēpošanas trase vijas gan caur Ogres, gan Ikšķiles novadu. Tas ir viens kopējs komplekss. Mēs nevaram sakārtot vienu trases daļu šodien un otru – kaut kad vēlāk. Šī teritorija ir jāapsaimnieko pēc vienota principa. Aģentūra paliek, un tā pildīs savus uzdevumus, savedīs kārtībā trasi, pa kuru varēs slēpot un kura būs apgaismota. Nākamā prioritāte ir ceļu sakārtošana gan no Tīnūžu, gan Ogres sanatorijas puses. Tāpēc būs jānoliek malā savas ambīcijas un jādomā, kā to arī turpmāk izdarīt.

Mēs šeit esam, nevis lai apliecinātu savu varu, bet lai kalpotu iedzīvotājiem, un tas notiek labāk, ja spējam vienoties. Līdz šim esam pierādījuši, ka varam strādāt kopā un sasniegt rezultātu. Kā jau minēju, Ogre no aģentūras neizstāsies un turpinās darbu, tas, kā rīkosies Ikšķile, paliek viņu ziņā," saka E. Helmanis.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024