Logo
Drukāt šo lapu

"Lielajos Kangaros" pieejama jaunā pastaigu taka un skatu tornis

"Lielajos Kangaros" pieejama jaunā pastaigu taka un skatu tornis Foto: Normunds Reinicāns

Noslēgušies darbi pie skatu torņa un tūrisma, dabas izziņas un veselības takas būvniecības dabas liegumā “Lielie Kangari”, un tā ir atvērta apmeklētājiem.

Ropažu novada pašvaldība projekta “Tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūras izveide dabas liegumā “Lielie Kangari”” ietvaros izbūvēja 33 m augstu skatu torni, kura virsotnē atrodas platforma, no kurienes paveras skats uz Kangaru ezeru un Lielkangaru purvu. Dabas liegumā izbūvēta nepilnu 2 km gara pastaigu taka ar tiltiņiem un skatu platformu pie Kangaru ezera, informē Ropažu novada pašvaldībā.



Pastaigu vieta radīta, lai vietējie iedzīvotāji un ceļotāji varētu iepazīties ar dabas vērtībām – dabas liegumu un lielāko osu grēdu Latvijā, ainaviski skaisto Kangaru ezeru un Lielkangaru purvu, īpaši aizsargājamiem biotopiem, retiem un aizsargājamiem augiem –, tai pašā laikā neizmainot to dabisko vidi. Visas takas garumā uzstādīti stendi ar informāciju par dabas liegumā sastopamajiem dzīvniekiem, putniem un bezmugurkaulniekiem, Ķoderu pilskalnu izpēti un vēsturi, Kangaru ceļu, kā arī atspoguļots varenu stāstu un teiku kopums par notikumiem, vietām, tēliem un parādībām “Lielajos Kangaros”.



Takas sākumā izveidotais veselības maršruts ikvienu apmeklētāju – gan mazu, gan lielu – aicina kārtīgi izvingroties un izkustēties. Veselības maršrutā ir iespējams stiprināt sirdi, izstaipīt sānus, iemācīties turēt līdzsvaru un uzlabot kustību–balsta sistēmu. Vingrojumu kompleksi ir izstrādāti Slimību profilakses un kontroles centra īstenotās kampaņas “Aktīva ik diena” ietvaros. Dabas takā uzstādīts arī apmeklētāju skaitītājs, lai varētu novērtēt, cik daudz cilvēku ikdienā apmeklē pastaigu taku, stāsta pašvaldības pārstāvji.

2019. gada 11. maijā tiks atklāta izveidotā dabas taka un skatu tornis ar vērienīgu izglītojošu atpūtas festivālu ģimenēm “Meža stāsti Kangaros”. Pasākuma mērķis ir apmeklētājiem parādīt, ka mežs ir unikāls dabas veidojums un dabas liegumā “Lielie Kangari“ sastopamo dabas daudzveidību papildina un unikālu padara nostāsti un teikas par Kangaru apvidu. Nozīmīgus vēstures nospiedums Kangaros ir atstājuši apvidū esošie kultūrvēsturiskie pieminekļi. Festivālā uzstāsies un darbosies pētnieki, amatnieki, dziesminieki un grupas, būs iespējas doties dabas izziņas pārgājienos, mācīties senas valodas, izbaudīt dažādu meža vidē uzstādīto multivides objektu sniegtās iespējas.



Būvniecības darbi tika aizsākti 2018. gada augustā. Objekts nodots ekspluatācijā 2018. gada 18. decembrī. Darbus objektā saskaņā ar iepirkumu procedūras rezultātiem veica ģenerāluzņēmējs SIA “Ventars” un apakšuzņēmējs SIA “Jungrex” atbilstoši SIA “BM-projekts” izstrādātajam būvprojektam. Būvuzraudzību objektā nodrošināja SIA “Būvuzņēmums NR” būvuzraugs Normunds Reinicāns.

Realizētā projekta mērķis ir mazināt antropogēnās slodzes, tai skaitā tūrisma, eitrofikācijas, erozijas un vides piesārņojuma, iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, veidojot kvalitatīvu tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūru dabas liegumā “Lielie Kangari”, vēsta pašvaldībā.

Projekts “Tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūras izveide dabas liegumā “Lielie Kangari”” norisinās darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Saglabāt un atjaunot bioloģisko daudzveidību un aizsargāt ekosistēmas" pasākumā "Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve un rekonstrukcija "Natura 2000" teritorijās". Projekts tika finansēts no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un pašvaldības līdzekļiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024