Logo
Drukāt šo lapu

Pašvaldības ir pretimnākošas, bet parāds nav brālis Apriņķis.lv

Pašvaldības ir pretimnākošas, bet parāds nav brālis Foto - arhīvs

Nekustamā īpašuma nodokļa parāds vairākās Pierīgas pašvaldībās sasniedz pat trešdaļu no pēdējā gadā aprēķinātās kopsummas. Tas nozīmē, ka būtiski netiek iekasēta viena no lielākajām nodokļu ieņēmumu pozīcijām, kas veido pašvaldību budžetu. Un, lai gan pašvaldības ir tiesīgas savā administratīvajā teritorijā noteikt ievērojamas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides (līdz pat 90%), situācija labākajā gadījumā ir tāda, ka nepalielinās tikai esošais nodokļu parāds un maz pamazām tiek nomaksāti parādi, kas krājušies vairāku gadu garumā.

Nespēj vai negrib maksāt

Palielinoties zemes kadastrālajai vērtībai, kura tiek ņemta par pamatu, aprēķinot katra konkrētā īpašnieka nekustamā īpašuma nodokļa likmi, prestižākajās Pierīgas teritorijās bija un būs cilvēki, kuriem sagādā grūtības maksāt noteikto nodokļu likmi. Tomēr, kā noskaidroja “Rīgas Apriņķa Avīze”, šie īpašnieki neveido to ļaužu kategoriju, kas pašvaldībām sagādā lielākās raizes nodokļa nemaksāšanas sakarā. Pašvaldības cenšas izprast katru konkrēto situāciju un vajadzības gadījumā ir pretimnākošas nodokļa samaksas termiņa pagarināšanā.

“Ja cilvēks vēlas samaksāt parādu, bet nevar to izdarīt noteiktajā termiņā, pašvaldība piedāvā slēgt vienošanos par parāda atmaksu ilgākā laika posmā, par kuru abas puses būs vienojušās,” skaidro Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina.

Taču lielākās galvassāpes pašvaldībām sagādā īpašnieki, kuri izvairās maksāt nodokli, turklāt nav informējuši pašvaldību par savu faktisko dzīvesvietu, līdz ar to nav iespējams viņus informēt par nodokļa nomaksas apjomu un grafiku, kā arī netiek saņemti brīdinājumi nokārtot savas saistības ar pašvaldību.

Carnikavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Ilze Cerbule uzsver, ka parādu veido arī mirušo cilvēku mantinieki: “Problēmas nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanā saistītas galvenokārt ar diviem apstākļiem – mirušo personu mantinieki laikus nenokārto juridiskās formalitātes, kā arī daļai iedzīvotāju deklarētā dzīvesvieta nesaskan ar faktisko, tāpēc netiek saņemti nodokļa maksāšanas paziņojumi, pēc tam arī atgādinājumi, brīdinājumi un lēmumi. Par faktisko dzīvesvietu informē vien retais.”

Savukārt, kā norāda Ķekavas novada pašvaldības Finanšu pārvaldes speciālisti, pagājušajā gadā novadā nav novērotas izteiktas tendences attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju paradumiem. Tāpat kā iepriekšējos gadus, esot gan tādi nodokļu maksātāji, kuri savas saistības nokārto laicīgi, gan tādi, kuri to izdara pēc Ķekavas novada pašvaldības atgādinājuma vēstules saņemšanas, gan tādi, kuri nodokļus nomaksā tikai pēc vairākkārtējiem brīdinājumiem un tiesu izpildītāja vēstules par parāda piedziņas procesa uzsākšanu.

Parādu apjoms – iespaidīgs

Siguldas novadā iedzīvotāju un uzņēmēju nekustamā īpašuma nodokļa parāds pārsniedz 400 tūkstošus eiro, Babītē parāds ir 36 procenti no kopējās 2018. gadā aprēķinātās maksājamās summas, Baldonē 2018. gada beigās bija 1500 parādnieku un parāda kopējā summa – aptuveni 50 000 eiro, Olainē – 337 307 eiro, Carnikavā parāds ir aptuveni 15 procenti no plānotās ieņēmumu summas jeb 220 tūkstoši eiro (t. sk. neatgūstamie parādi fizisko un juridisko personu maksātnespējas gadījumā). Tā šo sarakstu varētu turpināt un turpināt.

Novados, kas atrodas tālāk no Rīgas un kur kadastrālās vērtības nav piedzīvojušas strauju pieaugumu pēdējo gadu laikā, parādu summa var būt mazāka, savukārt novados, kur vairāk attīstās privātmāju un dzīvokļu celtniecība, tā var būt ievērojamāka, taču bez parādiem neiztiek nevienā novadā. Un neiekasētā nodokļu nauda, bez šaubām, ietekmē spēju īstenot paredzētos projektus.

“Siguldas novada pašvaldība pēdējos gados ir veikusi nozīmīgas investīcijas novada attīstībā – izglītībā, kultūrā, sportā, novada ielu un ceļu sakārtošanā, kā arī veselības aprūpes un sociālās aprūpes infrastruktūrā. Pašvaldības budžetu lielā mērā veido iedzīvotāju nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, tādēļ, lai īstenotu plānotās investīcijas novada infrastruktūras attīstībā un sniegtu atbalstu novadniekiem, šā nodokļa nomaksa ir svarīga – tā parāds būtiski ietekmē pašvaldības budžetu,” uzsver Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Tiesu izpildītāji pašās beigās

Daļa iedzīvotāju un uzņēmumu savu nekustamā īpašuma nodokļa parādu steidz kārtot brīdī, kad tiek saņemts informatīvs vai oficiāls atgādinājums no pašvaldības. S. Brikmane stāsta, ka Siguldā parāda summa gada beigās pēc saņemtajiem uzaicinājumiem veikt norēķinus sarukusi par nepilniem 15 procentiem:

“Lai atgādinātu iedzīvotājiem par nenomaksāto nekustamā īpašuma nodokli, pašvaldība šogad pirms oficiāla brīdinājuma izsūtīšanas nosūtīja informatīvu vēstuli turpat 1000 iedzīvotājiem un uzņēmējiem, aicinot veikt iekavētos nodokļa maksājumus. Pēc tam kopējais nodokļu parāds samazinājās par 50 tūkstošiem eiro.”

Arī citos novados ar parādniekiem sākumā mēģina tikt galā pašu spēkiem, parāda piedziņu nododot tiesu izpildītājiem tikai pēc vairākkārtējiem atgādinājumiem, uzsver Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Barkāne: “Ar nekustamā īpašuma nodokļa parādniekiem tiek ļoti mērķtiecīgi strādāts – atbildīgie speciālisti gan sazvanās personīgi, gan sūta atgādinājuma vēstules. Ja nodokļi joprojām netiek apmaksāti, tiek nosūtīts brīdinājums par administratīvā akta piespiedu izpildi, kad tālāko komunikāciju ar parādnieku pārņem tiesu izpildītājs.”

Pašvaldībās atgādina, ka jebkurā gadījumā kavēti nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi būs jāveic, taču skaidrs, ka soda naudas, piedziņas un tiesu izpildītāja pieskaitītie izdevumi šo summu noteikti palielinās, turklāt procentuāli tas var būt ļoti apjomīgi attiecībā pret pamata nodokli.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024