Menu
 

Rīgas domes opozīcija aicina Eiropas Sociālistu partiju izvērtēt Ušakova atbilstību amatam partijas struktūrā

  • Autors:  LETA
Rīgas domes opozīcija aicina Eiropas Sociālistu partiju izvērtēt Ušakova atbilstību amatam partijas struktūrā Foto - Rīgas dome

Galvaspilsētas domē opozīcijā esošās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Rīgas domes frakcija ir vērsusies pie Eiropas Sociālistu partijas (PES), aicinot izvērtēt Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atrašanos Eiropas sociālistu pilsētu mēru tīkla prezidenta amatā, informēja frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Vēstulē PES frakcija informē par ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksmi" saistītajiem korupcijas skandāliem un apgalvo, ka tieši Ušakovs ir uzņēmuma kapitāldaļu turētājs un atbildīgā persona, kam laikus bijusi jāveic pienācīga uzņēmuma kontrole, lai nerastos pamats starptautiskam korupcijas skandālam.

Opozīcijas frakcija uzsver, ka Ģenerālprokuratūra veic pārbaudi par Ušakova iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem saistībā arī ar citiem pārkāpumiem, uz ko norādījuši gan pašvaldības deputāti, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas veic pašvaldību uzraudzību.

Frakcijas vadītājs Nauris Puntulis paudis, ka partija "augsti vērtē demokrātijas principus", atbilstoši kuriem līdzīgās situācijās demokrātisku valstu organizācijās vadošās amatpersonas, uzņemoties politisko atbildību par savu jomu un darbu, būtu atkāpušās no amata vai tiktu atstādinātas.

"Tā kā Ušakovs tieši pirms šī korupcijas skandāla ir kļuvis par Eiropas sociāldemokrātu mēru tīkla prezidentu, tad uzskatām, ka mūsu pienākums ir informēt PES par situāciju, kas šobrīd radusies Rīgas domē. Tādēļ aicinām izsvērt augstā amata savienojamību ar korupcijas skandāliem Rīgā," pauž Ratnieks.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Balstoties un notiekošo, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Tikmēr Saeimas juristi norādījuši, ka sagatavotajā likumprojektā nav konstatēts neviens likumpārkāpuma fakts, uz kā pamata šobrīd juridiski varētu atlaist pašreizējo domi. Vienlaikus juristi norādījuši uz Gerhards tiesībām vienpersoniski, bez Ministru kabineta lēmuma atstādināt Rīgas mēru no pienākumu pildīšanas, tomēr ministrs apņēmies likumprojektu pilnveidot un virzīt to atkārtoti.

PES prezidents Sergejs Staniševs publiski paudis viedokli, ka iecere atlaist Rīgas domi rada nopietnas bažas par demokrātijas principu ievērošanu Latvijā. "Ja pār Rīgas domi vai Rīgas mēru ir vērstas kādas ar korupciju saistītas apsūdzības - viņiem ir jāstājas tiesas priekšā. Šis mēģinājums atlaist visu pilsētas domi, kura ir ievēlēta ar ievērojamu pārsvaru, raisa nopietnas bažas par demokrātiju Latvijā," izteicies Staniševs.

Decembra sākumā Ušakovs tika ievēlēts par PES pilsētu mēru sadarbības tīkla prezidentu. "Saskaņa" ir viena no PES biedrēm.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.