Menu
 

Vairāk nekā pusi Mārupes pašvaldības budžeta novirza izglītībai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Vairāk nekā pusi Mārupes pašvaldības budžeta novirza izglītībai Foto no arhīva

Mārupes novada dome 23. janvāra sēdē apstiprinājusi 2019. gada budžetu, kurā vairāk nekā puse budžeta investīciju paredzēts izglītības nozarei, liela līdzekļu daļa novirzīta teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai, kultūrai un sportam, kā arī iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

2019. gadā ieņēmumi plānoti 34 miljonu eiro apmērā. Mārupes pašvaldības budžeta lielākos ieņēmumus 2019. gadā veido iedzīvotāju ienākumu nodoklis 23,5 miljonu eiro apmērā, kas ir 68% no visiem ieņēmumiem, valsts budžeta transferti 6 miljonu eiro apmērā jeb 19% un īpašuma nodokļa ieņēmumi 3 miljonu eiro apmērā jeb 10% no visiem ieņēmumiem. Savukārt budžeta līdzekļu atlikums uz gada sākumu ir 5,9 miljoni eiro, informē Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde.

Pamatbudžeta izdevumi 2019. gadā paredzēti 38,8 miljonu eiro apmērā, neieskaitot Valsts kasei paredzētās aizņēmumu pamatsummas 1,7 miljonu eiro apmērā atmaksu. Speciālā budžeta ieņēmumos plānoti 307 tūkst. eiro. Savukārt speciālā budžeta izdevumos, ņemot vērā finanšu līdzekļu atlikumu uz gada sākumu, kopā 613 tūkst. eiro: autoceļiem – 207 622 eiro, bet vides aizsardzībai – 405 966 eiro.

Kā norāda domes pārstāve, lielākie līdzekļi, kas ir 21,9 miljoni eiro jeb 56% no kopējiem 2019. gada pamatbudžeta plānotajiem izdevumiem, paredzēti izglītības nozarei. Nozīmīgas investīcijas atvēlētas vidusskolas un pamatskolu darbības nodrošināšanai un pilnveidošanai, tajā skaitā Mārupes vidusskolas rekonstrukcija, Mārupes pamatskolas piebūves un sporta laukuma projektēšana un būvniecība, Jaunmārupes pamatskolas paplašināšana ar moduļu tipa piebūvi, būvprojekta izstrāde jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai. 4 miljonus pašvaldība paredzējusi novirzīt pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai, ietverot izdevumus par iepirkto un līdzfinansēto privāto bērnudārza vietu izdevumu segšanu un aukļu pakalpojumu nodrošināšanu.

Otru lielāko Mārupes pašvaldības budžeta izdevumu pozīciju veido iemaksa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā citu Latvijas pašvaldību atbalstam – šogad iemaksas apmērs ir 5,5 miljoni eiro, kas ir 14% no visa pašvaldības budžeta. 3,9 miljonus eiro jeb 10% no plānotajiem kopējiem 2019. gada pamatbudžeta izdevumiem plānots izlietot teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai. 5% jeb 2 miljoni eiro atvēlēti kultūrai un sportam, stāsta I. Žunde.

Šogad, ņemot vērā Valsts pagaidu budžetu, pašvaldības budžets tika veidots piesardzīgi, neuzņemoties papildu saistības. Pēc Valsts budžeta apstiprināšanas Mārupes novada pašvaldības budžets tiks pārskatīts.

2019. gada 1. janvārī Mārupes novadā deklarēto iedzīvotāju skaits sasniedzis 22 054, saglabājot pozitīvu iedzīvotāju pieauguma tendenci, salīdzinot ar 2018. gada 1. janvāri, kad Mārupes novadā bija deklarēti 21 229 iedzīvotāji, vēsta domes pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.