Menu
 

Ķekavas novada domes opozīcija neapmierināta ar steigu un slepenību budžeta pieņemšanā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novada domes opozīcija paudusi sašutumu par steigu un slepenību pašvaldības 2019.gada budžeta pieņemšanā un novada teritorijas plānojuma redakcijas nodošanā publiskajai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai. Ārkārtas domes sēde paredzēta 7.marta pēcpusdienā.

Kā informēja Ķekavas novada domes deputāte Agnese Geduševa, tikai trešdien pēcpusdienā tika paziņots par ārkārtas apvienotā komiteju sēdi ceturtdien no rīta. Savukārt sēdes nobeigumā domes priekšsēdētāja Viktorija Baire paziņojusi, ka jau plkst. 16.10 notiks ārkārtas domes sēde, kuras darba kārtībā ir šie paši divi jautājumi.

Daļā deputātu sašutumu radījis fakts, ka iespēja iepazīties ar pievienotajiem dokumentiem, kas attiecas uz pašvaldības budžetu un visu ar to saistīto papildus informāciju deputātiem bijusi tikai vakardienas vakarā vai nakts stundu laikā, jo jau šodien no rīta bija jāpieņem lēmums par budžetu.

“Mums nebija nekādas iepriekšējas informācijas par šīs plānotās, mākslīgās steidzamības plāniem. Bet kas svarīgi, mums netika dota iespēja pilnvērtīgi iepazīties ar informāciju par budžetu. Uzskatu, ka tas ticis darīts ar nolūku,” uzskata deputāts Gatis Līcis. “Viss no Ķekavas novada domes vadības puses tiek organizēts aizdomīgā steigā un noslēpumainībā. Tas manā skatījumā ir ne tikai rupjš labas pārvaldības principu pārkāpums, bet tā ir arī izteikta necieņa pret kolēģiem un ir klajš nihilisma piemērs. Te mēs neredzam nekādu atšķirību ar sliktākajiem pašvaldību pārvaldības piemēriem Latvijā, piemēram, Rīgā.”

Tā kā faktiski nepastāvot nekādi ārkārtēji steidzamības apstākļi, lai budžetu pieņemtu force majeure apstākļos, deputāti ārkārtas apvienotās komitejas laikā pauda viedokli, ka šo jautājumu būtu jāskata, kārtīgi izpētot visu informāciju, to jāizdiskutē visās komitejās un tikai pēc tam jālemj kārtējā domes sēdē, tādējādi nodrošinot pārdomātu, sabalansētu un iedzīvotāju interesēs veidotu budžetu. Šis ieteikums no domes vadības puses tika noraidīts.

“Līdz šim, kad mēs, deputāti, jautājām domes priekšsēdētājai V.Bairei un izpilddirektorei J.Jansonei par budžeta plānošanas niansēm, jo vēlējāmies piedalīties šajā budžeta komisijas darba procesā, mums tika paziņots, ka deputāti ar budžetu strādās komiteju darba procesā, jo budžeta komisijā darbojas tikai izpildvaras darbinieki un sagatavo materiālu lemšanai. Tomēr tagad redzam, ka iespēja strādāt arī budžetu komiteju ietvaros principā tiek liegta,” kritiku pauda Agnese Geduševa.

“Es uzskatu, ka šādi tiek aizskartas manas kā amatpersonas tiesības, jo man tiek liegta iespēja iepazīties ar tik svarīgu informāciju saprātīgā termiņā, lai es varētu pieņemt atbildīgu, pamatotu un pārdomātu lēmumu attiecībā uz pašvaldības budžetu, kas skar ikkatru iedzīvotāju ilgtermiņā.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.