Menu
 

Ķekavas novada dome apstiprina pašvaldības budžetu 2019. gadam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novada dome ceturtdien pēc trīs stundu diskusijām apstiprināja pašvaldības budžetu 2019. gadam 38 miljonu eiro apmērā, lielāko daļu arī šogad atvēlot izglītībai un videi, kā arī ielu un ceļu infrastruktūrai. 2019. gadā kopējo pašvaldības budžetu veido 33 miljonu eiro ieņēmumi (pamatbudžets 32,6 miljoni eiro un speciālais budžets – 510 000 eiro), 2,6 miljonu eiro aizņēmumi un līdzekļu atlikums no iepriekšējā gada – 2,3 miljoni eiro.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ieņēmumi pašvaldības budžetā ir plānoti mazāki, jo ir vērojams iedzīvotāju ienākumu nodokļa kritums un no šī gada janvāra novadā stājušies spēkā arī nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, norāda pašvaldībā.

Atšķirībā no citiem gadiem šogad pašvaldības budžets veidots ar nosacījumu, ka tas var tikt grozīts ar brīdi, kad tiks pieņemts valsts budžets, jo tikai tad būs skaidri zināms finansējuma avots vairākām pašvaldības attīstības un investīciju iecerēm, kas iekļautas Ķekavas novada attīstības programmā 2014.-2020. gadam. Līdz ar to šobrīd pašvaldības budžetā ir iekļauti tādi investīciju projekti, kas iesākti iepriekšējos gados vai tiek finansēti no Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Lielāko daļu naudas pašvaldība atvēlē izglītības jomai – gandrīz 17 miljoni eiro. Sakarā ar pedagogu atalgojuma apmēra paaugstināšanu šogad pedagogu un skolas tehnisko darbinieku darba samaksai pašvaldība piešķīrusi 9,7 miljonus eiro, bet valsts – 3,8 miljonus eiro. Par 141 000 eiro palielināts finansējums skolēnu brīvpusdienām, jo 2018. gadā vidū tika pieņemts lēmums piešķirt brīvpusdienas 6. klašu audzēkņiem. Šogad šim mērķim plānots izlietot 559 000 eiro, no kuriem valsts budžeta mērķdotācija ir 270 000 eiro un pašvaldības finansējums 250 000 eiro.

Lai nodrošinātu maksājumus par Ķekavas novada privāto bērnudārzu, aukļu un privāto pirmsskolas iestāžu pakalpojumiem, plānots izlietot 2 milj. eiro, kas ir par 269 00 eiro vairāk nekā 2018. gadā.

Otrs lielākais finansējums paredzēts videi un ielu apgaismojumam – 4,4 miljonu eiro apmērā. Trešie lielākie tēriņi būs iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Ķekavas novada pašvaldībai iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2019. gadā ir noteiktas 2, 8 milj. eiro, kas ir par 30% mazāk kā pērn. 2,7 miljoni eiro apmērā tiek piešķirti pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanai, investīciju projektiem un ielu apgaismojumam, ieskaitot 294 000 eiro no Autoceļa fonda. Ceļu uzturēšanai no pašvaldības pamatbudžeta tiek ieplānoti aptuveni 768 000 eiro un ceļu investīciju projektiem 1,2 miljoni eiro.

Kā liecina Ķekavas novada pašvaldības informācija, 2,5 miljoni eiro ir atvelēti sociālajai sfērai un veselībai, 2,4 miljoni eiro – kultūrai un sportam. Šogad palielināts finansējums Reģionālajai pašvaldības policijai sabiedriskās kārtības uzturēšanai Ķekavas novadā, šim mērķim atvēlot 1,2 miljonus eiro.

 

Iepriekš:

Ķekavas novada domes opozīcija neapmierināta ar steigu un slepenību budžeta pieņemšanā

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.