Menu
 

Turpinās Siguldas Jaunās pils restaurācija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Siguldas pils kompleksā turpinās Siguldas Jaunās pils pārbūves un iekštelpu restaurācijas darbi, kas tika uzsākti 2018. gada pavasarī, lai atjaunotu unikālo nacionālā romantisma pērli, kas pirmās Latvijas Republikas neatkarības laikā tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 

Novada pašvaldība vēsta, ka Siguldas Jaunajā pilī tiek veikta pils torņa skatu laukuma bojāto elementu demontāža un ierīkota hidroizolācija, atsegti stāvu pārsegumi, pirmā stāva pārseguma bojāto siju posmu nomaiņa, atsegtas komunikāciju šahtas.

Sākta arī elektrības un vājstrāvas sistēmu izbūve, ir izbūvētas ārējās inženierkomunikācijas un veikti pieslēgumi ārējiem inženierkomunikāciju tīkliem, veikta pagraba grīdas seguma demontāža un grīdas līmeņa padziļināšana, tās siltumizolācijas izbūve un grīdas plātnes betonēšana.

Paralēli Siguldas Jaunajā pilī ir noslēgusies interjera pirmsrestaurācijas izpēte un noris restaurācijas darbi – ir veikta fasāžu akmens mūra nostiprināšana un šuvju atjaunošana, logu restaurācija, kā arī skursteņu atjaunošana atbilstoši 1937. gada oriģinālam. Turpinās iekšējo logu, durvju interjera koka paneļu, kāpņu margu un parketa fragmentu, kā arī sienu, sienu apdares un griestu plastisko dekoru restaurācija.

Tiek restaurēti oriģinālie 1937. gada būvperioda apkures radiatori, kā arī atsevišķi mākslas priekšmeti – gleznas, lustras un mēbeles. Restaurācijai pēc Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē apstiprinātas metodikas ir nodotas divas Kārļa Sūniņa gleznotā panno “Ainava” daļas – “Meitenes pie Gaujas” un “Siena grābēju sagaidīšana”.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi tiek veikti ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu. Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 4 794 360,66 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.