Menu
 

Līdz ar jauno pašvaldību karti rosinās apspriest izmaiņas IIN sadales kārtībā un deputātu skaitā

  • Autors:  LETA
Karte - LETA Karte - LETA

Līdz ar jauno pašvaldību karti varētu rosināt apspriest izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadales kārtībā un deputātu skaitā, izriet no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) teiktā intervijā Latvijas Radio.

Pūce sacīja, ka piedāvās korekcijas arī esošajā pašvaldību deputātu vēlēšanu sistēmā. No nepilnām 1700 deputātu vietām turpmāk varētu būt aptuveni 700 deputātu vietas, skaidroja ministrs. Viņš gan norādīja, ka iedzīvotāju interešu pārstāvības iespējas pašvaldībās palielinātos. Piemēram, Rīgā maksimālais ievēlamo deputātu skaits varētu būt 25 esošo 19 vietā.

Tāpat ministrs norādīja, ka Finanšu ministrija gatavo iespējamās izmaiņas pašvaldību finansēšanā. Viņš atbalstītu IIN sadales principa pārskatīšanu, domājot arī par tām pašvaldībām, kurās iedzīvotāji strādā, ne tikai tām, kurās viņi ir deklarēti.

Pūce arī pauda, ka tiek domāts, vai nebūtu nepieciešama kāda pašvaldību investīciju programma, piemēram, domājot par lauku ceļiem. Viņš sacīja, ka šāda programma vēl būtu jāsagatavo un jāaizstāv budžetā, tāpēc solīt viņš neko nevarot.

Ministrs atklāja, ka piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

Pūce arī uzsvēra, ka pašvaldību robežas tika vilktas pēc diviem galvenajiem principiem - nepieciešamā iedzīvotāju skaita noteikta veida pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī attāluma no tālākās vietas novadā līdz potenciālajam centram.

Kā vēstīts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātajā kartē iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus apvienot ar Carnikavu, Saulkrastiem, Garkalni un Sēju, Siguldu - ar Krimuldu, Inčukalnu un Mālpili, Salaspili - ar Stopiņiem un Ropažiem, Ķekavu - ar Baldoni, Mārupi - ar Babīti, Ikšķili – ar Ogri, Ķegumu un Lielvārdi un tamlīdzīgi.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.