Menu
 

Siguldas Jaunās pils restaurācijas laikā konstatēti būtiski vēsturisko konstrukciju bojājumi

  • Autors:  www.sigulda.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Siguldas Jaunās pils restaurācijā un pārbūvē nepieciešams veikt iepriekš neparedzētus darbus, kas radušies restaurācijas laikā, atsedzot ēkas konstrukcijas, kuras iepriekš nebija iespējams atsegt, tehniskajā projektā nepilnīgi novērtētās situācijas dēļ, kā arī pamatojoties uz izmaiņu būvprojekta autora ieteikumiem, kurš uzsāka darbu pēc tam, kad pēc pašvaldības iniciatīvas pirms termiņa tika izbeigtas līguma attiecības ar restaurācijas projekta autoru.

2018.gada pavasarī tika uzsākti pārbūves un restaurācijas darbi Siguldas Jaunajā pilī – valsts nozīmes arhitektūras piemineklī, kas pirmās Latvijas Republikas neatkarības laikā pēc arhitekta Alfrēda Birkhāna veiktā pārbūves projekta tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 1937. gada pārbūves projekta laikā pilī tika izveidots unikāls nacionālā romantisma interjers, kuru izdevies saglabāt līdz mūsdienām, tāpēc atbilstoši objekta arhitektūras kvalitātes prasībām nepieciešams iespēju robežās atjaunot un saglabāt ēkas nesošās konstrukcijas, būvapjomu, plānojuma struktūru, kā arī fasādes, interjeru un apdari.

Pirms ēkas pārbūves un restaurācijas darbu uzsākšanas bija zināmas atsevišķas vietas ēkā, kuras bija avārijas stāvoklī, tomēr šobrīd, atsedzot ēkas konstrukcijas, konstatēts, ka mitruma ietekmes rezultātā liela daļa no jumta koka konstrukcijām un 1. un 2. stāva pārseguma sijām ir satrupējušas. Kā zināms, 1937. gadā, piemērojot pili pansijas vajadzībām, katrā no 2. stāva kabinetiem tika izbūvēts ūdens pieslēgums. Šobrīd restaurācijas veikšanu apgrūtina un neparedzēti sadārdzina šo bojāto siju izvietojums virs telpām ar griestu dekoratīvo apdari, kas ir nacionālas nozīmes mākslas pieminekļa sastāvdaļa. Lai veiktu nepieciešamos darbus, jāatsedz pārsegumu sijas, jāveic minēto siju nomaiņa vai pastiprināšana.

Tāpat būtiskas, neplānotas izmaiņas restaurācijas darbos rada interjera apdares un mākslas darbu tehniskais stāvoklis, par kuru pilnībā varēja pārliecināties, tikai uzsākot darbus objektā. Tā, piemēram, konsultējoties ar Nacionālo Kultūras mantojuma pārvaldi, tika pieņemti lēmumi attiecībā uz gleznu restaurāciju uz vietas pilī, kā arī tikai pēc interjera apdares demontāžas bija iespējams precizēt informāciju par oriģinālo apgaismes ķermeņu izvietojumu un to atjaunošanu oriģinālajās vietās.

Pašlaik norisinās tehniskā projekta “Siguldas Jaunās pils ēkas pārbūves un restaurācijas” izmaiņu būvprojekta ekspertīze, pēc kuras tiks veikts iepirkums šo darbu veikšanai. Šajā projektā pēc konstatētās situācijas, tajā skaitā pārseguma atsegšanas, veiktas izmaiņas iekšējām un ārējām inženierkomunikācijām, kā arī precizējumi telpu plānojumā un teritorijas labiekārtojumā.

Siguldas Jaunajā pilī, kur 2018. gada martā tika uzsākta vērienīga pārbūve un restaurācija, šobrīd tiek veikta pils torņa skatu laukuma bojāto elementu demontāža un pirmā stāva pārseguma bojāto siju posmu nomaiņa. Ēkā ir atsegtas komunikāciju šahtas un uzsākta elektrības un vājstrāvas sistēmu izbūve; ir izbūvētas ārējās inženierkomunikācijas un veikti pieslēgumi ārējiem inženierkomunikāciju tīkliem.

Tāpat veikta pagraba grīdas seguma demontāža un grīdas līmeņa padziļināšana, tās siltumizolācijas izbūve un grīdas plātnes betonēšana. Siguldas Jaunajā pilī ir noslēgusies interjera pirmsrestaurācijas izpēte un noris restaurācijas darbi – ir veikta fasāžu akmens mūra nostiprināšana un šuvju atjaunošana, logu restaurācija, kā arī skursteņu atjaunošana atbilstoši 1937. gada oriģinālam. Šobrīd ēkā turpinās iekšējo logu, durvju interjera koka paneļu, kāpņu margu un parketa fragmentu, kā arī sienu, sienu apdares un griestu plastisko dekoru restaurācija.

Tiek restaurēti oriģinālie 1937. gada būvperioda apkures radiatori, kā arī atsevišķi mākslas priekšmeti – gleznas, lustras un mēbeles. Restaurācijai pēc Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē apstiprinātas metodikas ir nodotas divas Kārļa Sūniņa gleznotā panno “Ainava” daļas – “Meitenes pie Gaujas” un “Siena grābēju sagaidīšana”. Plānots, ka Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi noslēgsies šī gada rudenī.

Neparedzēto darbu izmaksas Siguldas Jaunās pils pārbūvei tiek plānotas 698 tūkstošu eiro apmērā (bez PVN). Jau ziņots, ka daļu no Siguldas Jaunās pils pārbūves un rekonstrukcijas izmaksām – aizņēmumu valsts kasē – segs pašvaldībai piešķirtais Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums. Pašvaldība izvērtēs iespēju vērsties ar finansiāla rakstura pretenzijām pret projektētāju, ar kuru pēc pašvaldības iniciatīvas pirms termiņa tika izbeigtas līguma attiecības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.