Menu
 

Dombrovskis izraudzīts par EK izpildviceprezidentu finanšu pakalpojumu un ekonomikas jomā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Līdzšinējais Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV) jaunajā EK sastāvā izraudzīts par izpildviceprezidentu finanšu pakalpojumu un ekonomikas jomā. Dombrovskis koordinēs darbu pie "ekonomikas, kas darbojas cilvēku labā", kā arī ieņems finanšu pakalpojumu komisāra posteni.

EK prezidente Urzula fon der Leiena savā uzrunā norādīja, ka "mums ir unikāla sociālā tirgus ekonomika, kas ir mūsu labklājības un sociālā taisnīguma avots". Viņa uzsvēra, ka tas ir vēl jo svarīgāk, saskaroties ar divkāršu pāreju - klimata un digitālo.

"Valdis Dombrovskis vadīs mūsu darbu, lai mūsu ekonomikā apvienotu sociālos jautājumus un tirgu," teica Leiena.

Dombrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka viņš ir gandarīts par Leienas piedāvājumu viņas komandā uzņemties priekšsēdētājas izpildvietnieka pienākumus, lai koordinētu darbu pie ekonomikas un atbildētu par finanšu pakalpojumiem.

"Tas nozīmē, ka man būs iespēja pabeigt iesāktos darbus pie Eiropas ekonomikas stiprināšanas pret iespējamiem satricinājumiem, kas īpaši būtiski, ņemot vērā starptautiskos tirdzniecības konfliktus un ekonomiskās izaugsmes bremzēšanos," skaidroja politiķis, piebilstot, ka šis darbs ietvertu arī ES dalībvalstu fiskālās un makroekonomiskās politikas uzraudzību, nodrošinot ciešu sasaisti starp ekonomikas un sociālajiem jautājumiem, turpinot darbu pie sociālā dialoga stiprināšanas Eiropā.

Dombrovskis tāpat turpinās darbu finanšu tirgus jomā, strādājot pie banku savienības un kapitāla tirgus savienības tālākas attīstības. Finanšu stabilitātes nodrošināšana ir būtiska, arī ņemot vērā plānoto Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības un to, ka Londona patlaban ir ES nozīmīgākais finanšu centrs.

Viena no jaunās EK svarīgākajām prioritātēm būs klimata krīzes risināšana un virzība uz klimata neitrālu ekonomiku. Šajā kontekstā nozīmīgs būs darbs pie ilgtspējīgām jeb zaļām finansēm, nodrošinot privātā kapitāla piesaisti ilgtspējīgai ekonomikas transformācijai, uzsvēra Dombrovskis.

"Savukārt atbildība par ilgtspējīgu investīciju politiku man ļaus piedalīties lēmumu pieņemšanā attiecībā uz nepieciešamajām investīcijām Eiropā, lai veicinātu inovācijas un jaunu darba vietu radīšanu," piebilda Dombrovskis.

EK viceprezidents uzsvēra, ka šie jautājumi ir būtiski kā Eiropai, tā Latvijai, jo arī Latvijai ir svarīgi nodrošināt stabilu ekonomisko izaugsmi, ienākumu nevienlīdzības mazināšanu un straujāku labklājības pieaugumu.

Leienas komandas sastāvam vēl jāgūst apstiprinājums ES Padomē. Tāpat paredzēta visu komisāru kandidātu noklausīšanās Eiropas Parlamentā, kas plānota septembra beigās un oktobra sākumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.