Menu
 

Deputāts Kols: Solidarizējoties ar Ukrainas delegāciju, arī Latvijai jālemj nepiedalīties EPPA sesijā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Ņemot vērā, ka Ukrainas delegācija boikotēs Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) rudens sesiju, arī Latvijai jau šonedēļ jālemj nepiedalīties EPPA rudens sesijā, tā uzskata Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Kols aģentūrai LETA sacīja, ka saskaņā ar informācijas aģentūras UNIAN vēstīto Ukrainas Augstākās Radas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs ir paziņojis, ka Ukrainas delegācija nepiedalīsies EPPA rudens sesijā.

"Apstiprinājies līdz šim savstarpējās sarunās runātais - Ukrainas delegācija boikotēs EPPA rudens sesiju," norādīja politiķis. Viņš skaidroja, ka, ņemot vērā šīs indikācijas, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš Saeimā iesniedza lēmuma projektu par Latvijas delegācijas dalības apturēšanu EPPA līdz nākamajai sesijai.

Politiķis norādīja, ka VL-TB/LNNK to rosinājusi ar "apziņu, ka nepieciešams solidarizēties ar Ukrainu, kā arī pārliecību, ka Latvijai būtu jāpauž stingra nostāja par, mūsuprāt, nepieņemamo EPPA lēmumu atjaunot Krievijas balsstiesības".

Kols akcentēja, ka saņēmis apstiprinājumu no Gruzijas kolēģiem, ka arī viņu delegācija nepiedalīsies šīs sesijas EPPA sanāksmēs. Viņš šo jautājumu plāno pārrunāt ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem un aicināt viņus pievienoties šai pozīcijai.

"Tāpat uzskatām, ka Latvijai ir jāpievienojas līdzīgi domājošo valstu pozīcijai un jau šonedēļ jāpieņem Saeimas lēmuma projekts par Latvijas delegācijas EPPA nepiedalīšanos rudens sesijā," uzsver Kols.

Kā ziņots, nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputāti rosināja apturēt EPPA Latvijas delegācijas dalību organizācijas plenārsēdēs līdz 2019.gada sesijas beigām. Saeimā iesniegtajā lēmuma projektā bija uzsvērts, ka tiek sagaidīta skaidri izstrādāta plāna un procedūru iekļaušana EP darba kārtībā, ar ko noteiktu, kā organizācija var vērsties pret dalībvalstīm, kas ar savām darbībām nonāk pretrunā ar EP statūtiem un pamatprincipiem.

19.septembrī Saeima noraidīja priekšlikumu veikt izmaiņas attiecīgās sēdes darba kārtībā, iekļaujot šī jautājuma izskatīšanu. Šo jautājumu parlaments varētu skatīt 26.septembra sēdē.

Eiropas Padome ir atsevišķa organizācija, kas nav tieši saistīta ar Eiropas Savienību.

EPPA vairākums šogad jūnijā vienojās atjaunot Krievijas balsstiesības, kuras tika apturētas 2014.gadā, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā.

Ukraina, Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija, Polija un Slovākija šajā balsojumā neveiksmīgi mēģināja bloķēt Krievijas atgriešanos EPPA.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.