Menu
 

Iekšlietu darbinieku arodbiedrība atbalsta priekšlikumu par Tieslietu ministrijas pievienošanu IeM

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība atbalsta priekšlikumu par Tieslietu ministrijas (TM) pievienošanu Iekšlietu ministrijai (IeM), uzskatot, ka tas samazinātu birokrātiju un uzlabotu vienotu pārvaldību, aģentūrai LETA atzina arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns.

Arodbiedrībā argumentēja, ka jau patlaban abas ministrijas vieno amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, proti, šādas amatpersonas dien iekšlietu dienestos un TM pārraudzībā esošajā Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

"Apvienojot ministrijas, noteikti varētu daudz efektīvāk apgūt valsts līdzekļus, kā arī novirzīt resursus struktūrvienībām, kurām tas ir ļoti nepieciešami," pārliecināts Augustāns.

Viņš atzina, ka par šo tēmu ir nepieciešama publiska diskusija, bet aicināja abus ministrus "ķerties pie darbiem un abiem ministriem novienoties par pirmajiem veicamajiem soļiem".

"Brīžiem ir tā sajūta, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde ir pamesta likteņa varā un dzīvo no dienas uz dienu un ar nelielu cerību uz nākotni. Šādi secinājumi izriet no arodbiedrības veiktajiem darbiem un sarunām. Apvienošanas procesa rezultātā ieguvēji būs gan valsts, gan sabiedrība, gan amatpersonas. Visi dienesti zem viena jumta ar stabilām sociālajām garantijām un ar cerību, ka nākotnē būs pieklājīgs atalgojums par darbu, kas ir ļoti grūts un ne katram paveicams," uzsvēra arodbiedrībā.

Kā ziņots, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pirmdien publiski nāca klajā ar priekšlikumu par TM pievienošanu IeM.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) jau pirmdienas vakarā norādīja, ka patlaban neesot pamata runāt par abu ministriju apvienošanu. Otrdien pēc valdības sēdes Kariņš žurnālistiem uzsvēra, ka viņam ir liels gandarījums par to, ka IeM un TM vadot divi spēcīgi ministri. Kariņš gan nenoliedza, ka katrs no ministriem tomēr "nedaudz citādi uztver" problēmu risināšanu.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pirmdien pēc koalīciju veidojošo partiju Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem atzina, ka viņš atbalsta Ģirģena ierosinājumu un viņš būtu gatavs uzņemties vadīt šādu apvienoto ministriju. Viņš arī atgādināja, ka šāda iecere jau bijusi Jaunās konservatīvās partijas 2017.gada un 2018.gada programmā.

IeM nolikumā teikts, ka tā ir vadošā valsts pārvaldes iestāde iekšlietu nozarē, kas ietver noziedzības apkarošanas, sabiedriskās kārtības un drošības aizsardzības, personas tiesību un likumīgo interešu aizsardzības, valsts robežas drošības, ugunsdrošības, ugunsdzēsības, glābšanas, civilās aizsardzības, iedzīvotāju uzskaites un dokumentēšanas, kā arī migrācijas un pilsonības jautājumu apakšnozares.

Tikmēr TM ir vadošā valsts pārvaldes iestāde tiesību sistēmas politikas, tiesu sistēmas un tiesu administrēšanas nozarē, kā arī tādās jomās kā personas datu aizsardzība, informācijas atklātība, publiskie reģistri, reliģiskās lietas, nekustamā īpašuma valsts kadastra uzturēšana, komercsabiedrību maksātnespēja, tiesu ekspertīze, rūpnieciskā īpašuma aizsardzība, oficiālās publikācijas un tajās ietvertās informācijas sistematizācija.

Tāpat ministrija atbild par sodu politikas izstrādi par sabiedrībai kaitīgiem nodarījumiem, īstenojot kriminālsodu un administratīvo sodu politiku. Papildus minētajam ministrija sniedz atzinumus par visiem citu institūciju izstrādātajiem tiesību aktu, kā arī attīstības plānošanas dokumentu projektiem, tādējādi veicot to tiesiskuma kontroli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.