Menu
 

Saeimas mandāts Latvijas karavīru misijas Irākā pagarināšanai neuzliks pienākumu tajā piedalīties

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Saeimas mandāts Latvijas karavīru misijas Irākā pagarināšanai ir nepieciešams nevis, lai uzliktu pienākumu, bet gan lai piešķirtu likumiskas tiesības šajā misijā piedalīties, šorīt intervijā Latvijas Radio skaidroja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Valdība otrdien, 14.janvārī, plāno lemt, vai pagarināt Latvijas karavīru dalību misijā Irākā, bet pēc tam galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

Pabriks intervijā radio skaidroja, ka tā ir tikai sagadīšanās, ka Latvijas valdībai un parlamentam šāds lēmums ir jāpieņem tieši laikā, kad saasinājusies situācija Irākā. "Pašlaik šis parlamenta dotais mandāts beidzas februārī. Tas nozīmē, ka, ja mēs šo mandātu nepagarinām, tad no Latvijas likumdošanas viedokļa mēs vairs neesam tiesīgi piedalīties starptautiskajā misijā," norādīja Pabriks, uzsverot, ka dalība starptautiskajās misijās gan no ārpolitikas, gan drošības politikas viedokļa ir viens no uzdevumiem, kas Latvijai ir būtisks, ja tā vēlas būt aktīva starptautiskajā politikā un baudīt sabiedroto atbalstu.

"Līdz ar to šis lēmums par misijas pagarināšanu neuzliek mums pilnīgi nekādu pienākumu atrasties Irākā (..), bet tas dod mums iespēju. Savukārt, ja mēs šo mandātu nepagarinātu, tad mums nākamajā dienā būtu misija jābeidz," skaidroja aizsardzības ministrs.

No viņa teiktā arī bija noprotams, ka vienlaikus ir plānots palielināt Latvijas karavīru maksimālo pieļaujamo skaitu misijā no desmit līdz 30, lai "radītu iespēju brīvākām rokām manevrēt ar karavīru skaita palielināšanu". "Tas vienkārši dod gan bruņotajiem spēkiem, gan Aizsardzības ministrijai brīvākas rokas operatīvajai plānošanai. Tas nebūt nenozīmē, ka mums tur būs 30 karavīri, bet, vai tie būs seši vai 12 karavīri - tad jau mēs lemsim pēc konkrētās nepieciešamības," norādīja Pabriks.

Viņš gan atzīmēja, ka situācija Irākā pēdējā laikā ir tāda, ka nav skaidrs, vai koalīcijas spēku misija šajā valstī vispār varēs turpināties.

Kā ziņots, Saeima iepriekš deva mandātu Latvijas karavīriem veikt savus pienākumus misijā Irākā līdz 2020.gada 1.februārim. Lai pagarinātu misijas darbības laiku, nepieciešams jauns Latvijas parlamenta lēmums.

Irāna pagājušajā nedēļā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Vienā no bāzēm, pret kurām bija vērsts uzbrukums, uzturējās arī Latvijas karavīri, kuri incidentā necieta. Vēlāk Latvijas karavīri tika pārvietoti no Irākas uz Kuveitu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.