Menu
 

Levits atbalsta ideju par Polijas un Somijas pievienošanos Baltijas valstu brīvas pārvietošanās telpai

  • Autors:  LETA/BNS
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Pēc Baltijas valstu lēmuma no 15.maija atvērt savas iekšējās robežas iedzīvotāju brīvai kustībai nākotnē šai pārvietošanās telpai varētu pievienoties arī Polija un Somija, trešdien telefonintervijā Lietuvas ziņu aģentūrai BNS atzinis Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Jau ziņots, ka par robežu atvēršanu trešdien videokonferencē vienojušies Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis un Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

Skvernelis iepriekš izteicies, ka šī kopīgā pārvietošanās telpa nākotnē varētu aptvert arī Poliju, savukārt Igaunija pieļauj, ka tai varētu pievienoties Somija.

Levits norādījis, ka šo priekšlikumu atbalsta, bet uzsvēris, ka lēmumu pieņemšanā ir svarīgi izvērtēt epidemioloģisko situāciju.

"Šorīt mūsu premjeram ar Lietuvas un Igaunijas premjerministriem bija apspriede par šo jautājumu. Mērķis ir izveidot kopīgu Baltijas zonu, kurā būtu atļauts pārvietoties cilvēkiem un [pārvadāt] pārtikas preces, jo mūsu valstīs pandēmija izplatījusies mazāk nekā citās Eiropas daļās, tātad šī ir pirmā zona Eiropā, kur mēs varam atvērt robežas," intervijā sacījis Valsts prezidents.

"Lietuvas premjers Skvernelis vakar arī izteicās, ka arī Polija varētu tikt uzaicināta pievienoties šādai zonai, jo situācija Polijā un Baltijas valstīs ir līdzīga, ne tik bīstama kā Eiropas rietumdaļā. Igaunija savukārt uzskata, ka nākotnē varbūt varētu uzaicināt arī Somiju, jo tur arī stāvoklis ir labāks," viņš piebildis.

"Trīs Baltijas valstis veidotu šīs zonas kodolu, cenšoties atjaunot Eiropā normālu situāciju, bet varbūt mēs varētu izveidot plašāku Eiropas ziemeļaustrumu zonu, kas aptvertu Poliju, Lietuvu, Latviju, Igauniju un Somiju," norādījis Levits. "Tomēr tas būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas un arī no valdību politiskajiem lēmumiem, bet es personiski stingri atbalstu šo ideju."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.