Menu
 

Noraida "Attīstībai/Par!" rosinājumu pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot no 16 gadu vecuma

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja "Attīstībai/Par!" (AP) rosinātos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, ar kuriem partija piedāvāja ļaut vēlēšanās no 2021.gada balsot jau no 16 gadu vecuma.

Par AP piedāvājumu nobalsoja 24 deputāti, pret bija 51, bet deviņi parlamentārieši balsojumā atturējās.

Nedēļas sākumā pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja uz koalīcijas partneru atbalstu diskusijai par šo iniciatīvu. Jautājums bijis arī par to, vai iespēju balsot no 16 gadu vecumam attiecināt uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2021.gadā, vai arī to paredzēt no aiznākamajām pašvaldību vēlēšanām, pauda frakcijas vadītājs.

Par kopīgu nostāju attiecībā uz rosinājumu koalīcija pirmdien nevienojās, reizē atbalstot diskusiju šajā jautājumā, izrietēja no AP politiķa teiktā.

Grozījumus AP rosināja veikt Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kurā pašlaik noteikts, ka pašvaldību vēlēšanās var balsot no 18 gadiem.

"Latvijā jaunietis 16 gados ir pietiekoši nobriedis strādāšanai, nodokļu maksāšanai un kriminālatbildībai, taču brīdī, kad visi dodas pie vēlēšanu urnām, viņa spēja uzņemties atbildību nez kāpēc pazūd," uz nekonsekvenci likumos iepriekš norādīja AP Saeimas frakcijas deputāts Artūrs Toms Plešs, kurš Saeimā nonāca 26 gadu vecumā.

Plešs apgalvoja, ka valstīs, kurās jauniešiem jau ir dotas iespējas ietekmēt savas pašvaldības, veiktie pētījumi liecina - viņi balso tikpat atbildīgi kā vecāki vēlētāji. "Esmu pārliecināts, ka arī mūsu jaunieši ir gatavi pieņemt izsvērtus, rūpīgus un kritiskus lēmumus par savu dzimto novadu nākotni," pārliecināts Plešs.

AP apgalvoja, ka pētījumi atklājot - ja iespēja vēlēt tiek dota 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, viņi to turpmāk izmanto daudz biežāk, salīdzinot ar situāciju, ja šī iespēja pirmo reizi tiek dota vēlāk. Partiju apvienības ieskatā, šāda pieeja mainītu pašreizējo situāciju, ka "Latvijā trūkst augsnes, kur izaugt jaunai un aktīvai paaudzei, kas veidos mūsu nākotni".

"Latvijā līdzīgi kā citviet Rietumos krītas vēlētāju aktivitāte. Mums ir jāmeklē veidi, kā mobilizēt vēlētājus un vairot politisko līdzdalību, īpaši jauniešu vidū. Šis ir īstais brīdis dot "zaļo gaismu" jauniešiem, veidot jaunu politisko paaudzi," pauda AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.