Menu
 

Valsts prezidents: Rasisms Latvijā nav ļoti centrāla problēma

  • Autors:  LETA
Foto: Valsts kanceleja Foto: Valsts kanceleja

Rasisms Latvijā "nav ļoti centrāla problēma", lai arī atsevišķu sabiedrības locekļu uzskati ir atšķirīgi, otrdienas rītā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc viņa teiktā, rasisma problēma faktiski eksistē visur, bet Latvijā tā neizpaužas tā kā daudzās citās valstīs, kuras ir piedzīvojušas koloniālismu un verdzību. Latvijā neiecietība pret citām rasēm vai tautībām vairāk tiek pausta margināli, piemēram, interneta portālu komentāros, sacīja Levits.

"Ja mēs palasām "delfu" [portāla "Delfi" lietotāju] komentārus, tur mēs varam atrast diezgan viegli šādas nostājas. Es domāju, ka tā, protams, ir tumsonības izpausme, kas ir visur. Bet man jāsaka, ka lielumlielais saprātīgais vairākums tā nedomā," sacīja Valsts prezidents. Līdz ar to Levits rezumēja, ka rasisms "nav ļoti centrāla problēma Latvijā", tomēr gan sabiedrībā, gan skolās būtu jāskaidro, ka rasisms ir nepieņemams.

Kā ziņots, pēc 25.maijā ASV notikušās afroamerikāņa Džordža Floida nāves Valsts drošības dienests (VDD) ir sācis izvērtēt atsevišķus, iespējams, rasistiskus ierakstus sociālajos tīklos Latvijas interneta telpā. Kopš 25.maija VDD nav sācis nevienu kriminālprocesu par iespējamu rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, aģentūrai LETA pastāstīja dienestā.

Vienlaikus VDD redzeslokā ir nonākuši atsevišķi ieraksti, kuros ir saskatāmas Krimināllikuma 78.panta iespējama pārkāpuma pazīmes. Minētā likuma norma paredz atbildību par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Patlaban notiek minēto ierakstu izvērtēšana, tāpēc dienests plašākus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka policijas apcietinātā afroamerikāņa Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisīja pret rasismu vērstus protestus ASV. Tie pārauga tik plašos grautiņos, kādi Savienotajās Valstīs nebija pieredzēti gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.