Menu
 

Eksperts: Jebkurš jaunais Rīgas mērs pa pašvaldību ies kā pa mīnu lauku

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Jebkurš no iespējamajiem jaunajiem Rīgas mēriem pa pašvaldību ies kā pa mīnu lauku, uzskata sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Vērtējot cīņā par Rīgas domes krēsliem iesaistītos politiskos spēkus un viņu piedāvājumu, Rajevskis pauda, ka šoreiz ir daudz gribētāju startam uz Rīgas domi. Tas esot skaidrojams ar to, ka visi saprotot, ka pēc gaidāmajām vēlēšanām Rīgas dome būs citādāka – ne tāda, kāda tā bijusi pēdējo desmit gadu garumā. Rajevskis skaidroja, ka ilglaicīgā Rīgas domes vēlēšanu līdere un mēra amata īpašniece partija "Saskaņa" patlaban nopietni neiesaistās priekšvēlēšanu cīņā, kas daudziem ļaujot cerēt uz "krievvalodīgo balsu groza" pārdalīšanu un dodot vēlmi pakonkurēt savā starpā.

Eksperta ieskatā vēlēšanu iznākumā Rīgas domes sastāvs būs sadrumstalots un tajā būs daudz spēlētāju, tomēr viņš apšauba jaunu partiju ienākšanu pašvaldībā. "Neticu, ka šoreiz būsim liecinieki tam, kas noticis iepriekšējās pašvaldības vēlēšanās, kad mandātus domē ieguva tobrīd nesen radusies Jaunā konservatīvā partija un partija "Latvijas attīstībai"," teica Rajevskis, vienlaikus prognozējot ļoti smagu koalīcijas veidošanas procesu, kas varētu izrādīties vēl problemātiskāks nekā valdības veidošanas laikā pēc 13.Saeimas vēlēšanām.

"Tiks ļoti nopietni skaitītas balsis, meklēti partneri. Tas varētu būt sarežģītāk arī tāpēc, ka pašvaldības gadījumā atšķirībā no parlamenta, kur Valsts prezidents var nominēt premjeru, pilsētas mērs tiek ievēlēts bieži vien konkurējošā balsojumā. Domāju, ka tas būt emocionāli saasināts un sarežģīts process," prognozēja Rajevskis. Viņš arī lēsa: lai nodrošinātu tapušās koalīcijas stabilitāti, tiks izmantoti administratīvie resursi, izvēloties amatus, ieceļot konsultantus utt. "Tāpat vecs, sen aizmirsts jaunumus būs vicemēri – domāju, ka nonāksim pie tā, ka būs vairāki vicemēri. Ja [Nila] Ušakova un [Andra] Amerika tandēmā viņi bija mērs un vicemērs, tad te – jo vairāk partiju, jo vairāk vicemēru," pieļāva Rajevskis.

Viņaprāt, pirmie, kas ievēlēšanas gadījumā "varētu savstarpēji saskatīties", ir valdībā esošā partiju apvienība "Jaunā vienotība", nacionālā apvienība un partiju apvienība "Attīstībai/Par!". "Vienlaikus viņi ir konkurenti, tāpēc te ir arī jautājums, kura no šīm partijām var pievilkt sev radniecīgas partijas kā satelītus. Sāksies bloku veidošana. Ja kāda partija iegūs lielu balsu pārsvaru, tad tās māksla būs pēc iespējas ātrāk iegūt sabiedrotos, lai pārējs nostādītu tādā kā neizbēgamības situācijā," teica Rajevskis, gan īsti neticot, ka kāda no partijām varētu uzrādīt "jaudīgu" vēlēšanu un iegūt daudz mandātu. Izņēmums esot "Saskaņa", tomēr ar viņiem partijas koalīciju veidot negribēšot, piebilda politologs. "Arī ilggadējā partnere domē partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR), jo šķiršanās bijusi tik smaga, ka te ir nevis ideoloģiskās nesaskaņas, bet gan jau personīga nepatika," papildināja eksperts.

Tā dēvēto "zelta kārti" vēlēšanās Rajevskis prognozē GKR. Tas nozīmē, ka GKR varētu izrādīties tā partija, kuras balsis būtu izšķirošas koalīcijas veidošanā, kā arī lēmumā par to, vai kādu citu partiju tomēr atstāt ārpus koalīcijas ietvara. Vienlaikus Rajevskis pauda, ka GKR varētu būt izdevīgs partneris jaunajā koalīcijā, ņemot vērā tās ilglaicīgo pieredzi domes vadībā. "Viņi var būt laba pievienotā vērtība koalīcijā, zinot, kur slēpjas lielākās nepatikšanas. Jebkurš jauns mērs pa Rīgu ies kā pa mīnu lauku, jo Rīga ir smagā situācijā. Ušakovs atstājis daudz mīnu. Un tad gribēsies kādu rociņu, pie kā pieturēties," sacīja Rajevskis. Politologs prognozēja, ka iekļūt domē šoreiz varētu izdoties arī tajā iepriekš nepārstāvētajai Zaļo un zemnieku savienībai.

Lai arī "Saskaņai" Rajevskis prognozē relatīvi daudz balsu, viņaprāt, pats politiskais spēks saprot, ka vairākumu tam šoreiz nedabūt, tāpēc nemaz necenšoties ieguldīties kampaņošanā un paļaujoties uz esošā elektorāta uzticību. "Arī partijas saraksts ir tāds, kas liek domāt, ka partija gatava sēdēt opozīcijā," vērtēja eksperts.

Kā ziņots, startam Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pieteikušies 15 saraksti. Ārkārtas vēlēšanas galvaspilsētā paredzētas augusta pēdējā sestdienā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.