Menu
 

Rihards Kols: Ārpolitikā arvien vairāk jārēķinās ar šodienas izaicinājumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Laikā, kad pasaule vienlaikus saskaras gan ar Covid-19 pandēmiju, gan ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, ārpolitikā arvien vairāk jārēķinās ar šodienas situāciju, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols trešdien pēc kopsēdes ar Eiropas lietu komisiju. Deputāti sprieda par ārlietu ministra ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos.

“Nākamā gada sākumā Saeimā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates, un tās nekad iepriekš nav notikušas tik pārmaiņu pilnā laikā. Gada sākumā Amerikas Savienotajās Valstīs būs jauns prezidents, savukārt Eiropas Savienībai un Lielbritānijai būs Brexit. Tas kopā ar Covid-19 pandēmiju, tās radītajiem satricinājumiem un pastāvošajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem no lēmumu pieņēmējiem pieprasa spēju noorientēties jaunajā pasaules kārtībā un stāties pretī šodienas izaicinājumiem,” R.Kolu citē Saeimas preses dienests.

Lai turpinātu efektīvi pārstāvēt un aizstāvēt Latvijas un tās iedzīvotāju intereses reģionāli un globāli dažādos līmeņos un formātos, ļoti svarīgi šajā periodā spēt vienoties par savām prioritātēm, kā arī definēt tās jomas, kurās spējam sniegt pienesumu daudzpusējās sadarbības līmenī, sacīja R.Kols.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda norādīja uz nākotnes izaicinājumiem ES: “Tie būs ne tikai Covid-19 un klimata jautājumi, bet arī jautājums par to, kā veidot Eiropas Savienību kā digitālo tiesību un regulējuma līderi. Tāpat Eiropai būs jārunā, kā nodrošināt, lai plaisa vērtību un tiesiskuma jautājumos dalībvalstīm nerada šķēršļus pieņemt kopīgus lēmumus arī daudzos citos svarīgos jautājumos.”

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs deputātiem akcentēja, ka šis gads pagājis digitālās diplomātijas izaicinājumos. E.Rinkēvičs kā būtiskus šajā gadā izcēla jautājumus ekonomikas, Austrumu partnerības, repatriācijas un stratēģiskās autonomijas jomā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.