Menu
 

CVK reģistrē jaunu parakstu vākšanu par 13.Saeimas atsaukšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien reģistrēja partiju apvienības "Jaunā saskaņa" (JS) iniciatīvu parakstu vākšanai, lai varētu ierosināt tautas nobalsošanu par 13.Saeimas atsaukšanu, informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Parakstīties par iniciatīvu varēs no 29.decembra līdz 2021.gada 31.oktobrim, pavēstīja CVK pārstāve.

Šī iniciatīva seko īsu brīdi pēc tam, kad neizdevās JS un citu politisko aktīvistu pirms apmēram gada sāktā iniciatīva panākt Saeimas atlaišanu. Lai arī sākumposmā paraksti vācās visai raiti, Saeimā nepārstāvētajiem politiskajiem aktīvistiem gada laikā neizdevās savākt nepieciešamo parakstu skaitu. Referenduma ierosināšanai par 13.Saeimas atsaukšanu izdevās savākt aptuveni trešdaļu no tolaik nepieciešamajiem 154 865 parakstiem.

Kā aģentūru LETA informēja JS valdes loceklis, par "antifašistu" sevi dēvējošais Jānis Kuzins, jaunā iniciatīva nāk no viņa pārstāvētā politiskā spēka, proti, JS vēlas panākt, lai tiek sākta parakstu vākšana par 13.Saeimas atsaukšanu. JS ir Saeimā un Rīgas domē nepārstāvēts politiskais spēks, kas šogad notikušajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ieguva 1,7% vēlētāju balsu.

Tiesības iesniegt CVK ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu ir ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju. Katram vēlētāja parakstam šo 12 mēnešu laikā jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība, parakstus var vākt arī elektroniski, izmantojot Vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu "www.latvija.lv" vai citu tiešsaistes sistēmu, kuru iniciatīvas grupa ir izvēlējusies šim nolūkam.

Ja ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu paraksta ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju un ja parakstu iesniegšanas dienā nav iestājies termiņš, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu, CVK izsludina tautas nobalsošanu un nosaka tautas nobalsošanas dienu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.