Menu
 

Orbāns pateicies Dzintaram par pretrunīgi vērtētā Ungārijas likuma atbalstīšanu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Nacionālās apvienības (NA) valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars saņēmis pateicības vēstuli no Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna par viņa pausto atbalstu Eiropas Savienībā (ES) pretrunīgi vērtētajam likumam, kas ES līderu ieskatā ierobežo lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) tiesības.

Kā liecina paziņojums Dzintara "Facebook" kontā, Orbāns pateicies par viņa pienesumu debatei, ko radījis nesen pieņemtais Ungārijas likums par "nepilngadīgo aizsardzību". Ungārijas premjers augstu novērtējot Latvijas politiķa pausto atbalstu.

"Aizsargāt bērnus no kaitīga satura un garantēt vecāku tiesības izvēlēties savu bērnu izglītību saskaņā ar viņu pašu sirdsapziņu, kā noteikts ES Pamattiesību hartā, ir pieņemtā likuma galvenie elementi," vēstulē Dzintaram paudis Orbāns.

Ungārijas amatpersona vēstulē skaidroja, ka Dzintara viedoklis stiprina viņu pārliecību, ka Ungārija ir pareizajā pusē, kad iestājās par principu, ka tikai vecāku ziņā ir izlemt, kā audzināt savus bērnus. "Un neviens ārējs dalībnieks nevar pavēlēt, kā cilvēkiem jādzīvo sava dzīve savā valstī, kur ne tikai vairākums, bet arī visas minoritātes var dzīvot mierīgi, jo to aizsargā Ungārijas pamatlikums, kas aizsargā visu cilvēku tiesības, brīvību un cilvēka cieņu".

"Mēs joprojām esam apņēmušies aizsargāt savas ģimenes vērtības un kultūru. Pat ņemot vērā nesenos nepievilcīgos un nepamatotos uzbrukumus, mēs turpināsim iestāties par savām tiesībām un principiem," vēstuli noslēdzis Orbāns.

Jau ziņots, ka Orbāns piektdien pārmetis Eiropas līderiem kolonizatoru uzvedību, kritizējot pretrunīgi vērtēto likumu, kurā Brisele saskata LGBTI tiesību ierobežošanu.

ES līderi pirms divām nedēļām samitā kritizēja šo likumu, un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite izteicās, ka Orbānam vai nu ir jāievēro ES vērtības vai arī Ungārijai jāizstājas no ES.

Likumprojekts aizliedz izglītības programmas un materiālus, kas nepilngadīgo vidū popularizē homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu. Cita starpā likums paredz aizliegt jauniešiem piekļuvi grāmatām un filmām, kurās attēlotas seksuālās minoritātes.

Šīs normas iekļautas plašākā paketē, kas paredz stingrākus sodus par seksuāliem noziegumiem pret bērniem un jauniešiem, kā arī "pedofilu reģistra" izveidi.

Ungārijas valdība apgalvo, ka likuma mērķis ir aizsargāt bērnus, bet kritiķi uzskata, kas tas uzspiež kauna zīmi LGBTI kopienai.

EK ir piedraudējusi Ungārijai ar pārkāpuma procedūru saistībā ar šo likumu

Orbāns sabiedriskajā radio piektdien noraidīja aicinājumus atcelt likumu. "Viņi uzvedas kā kolonizatori. Viņi vēlas noteikt, kādiem likumiem jāstājas spēkā citā valstī, viņi vēlas diktēt, kā mums jādzīvo un kā jāuzvedas," runājot par kritiķiem ES, sacīja Orbāns. Viņš piebilda, ka kritiku izraisījuši slikti refleksi, kas palikuši no koloniālisma pagātnes.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā nodēvēja Ungārijā pieņemto likumu par apkaunojumu un nosūtīja vēstuli Ungārijai ar prasību paskaidrot likuma ietekmi uz pamattiesībām. 17 ES dalībvalstu vadītāji parakstīja kopīgu vēstuli, kurā likums nosodīts, un aicināja EK sūdzēt Ungāriju ES Tiesā.

24.jūnijā vairāki Eiropas līderi, tostarp Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), parakstīja kopīgu paziņojumu, kurā viņi pauduši apņēmību cīnīties pret LGBT kopienas diskrimināciju, lai atgādinātu, ka ES ir balstīta vairākās pamatvērtībās, kas tostarp ietver brīvību, tiesiskumu, cilvēktiesības un arī vērtībās, kas respektē cilvēka cieņu.

Šādu soli asi kritizēja NA, sakot, ka Kariņš rīkojies "bezatbildīgi un vienpersoniski, parakstot paziņojumu saistībā ar Ungārijā pieņemto likumu, kuru Eiropas Komisija uzskata par LGBT kopienas tiesības aizskarošu". NA paziņoja, ka norobežojas no šīs pozīcijas un lūdza Kariņu skaidrot, kāpēc viņš paudis šādu viedokli.

Jāatzīmē, ka minētajā paziņojumā, ko 24.jūnijā parakstījuši vairāku ES dalībvalstu pārstāvji, tostarp Kariņš, nav minēts, ka tas būtu saistīts ar kādu konkrētu valsti vai izdotu likumu.

Tāpat NA iepriekš informēja, ka divas dienas pirms minētās vēstules parakstīšanas līdzīga nostāja pausta 13 ES, tostarp Latvijas, parakstītā paziņojumā, kas tapis, Vispārējo lietu padomē Luksemburgā tiekoties dalībvalstu ministriem. Latviju minētajā sanāksmē pārstāvēja Kariņa partijas biedrs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Dzintars uzsvēra, ka Latvijai nav tiesību iejaukties Ungārijas likumdevēja darbā un noteikt, kas citai demokrātiski ievēlētai, parlamentārai ES valstij būtu jādara.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.