Menu
 

Politologs: Levits sabiedriskajā domā ir saplūdis kopā ar nepopulāro valdību

  • Autors:  LETA
Egils Levits. Foto - LETA Egils Levits. Foto - LETA

Valsts prezidents Egils Levits sabiedriskajā domā ir saplūdis kopā ar nepopulāro valdību, skaidrojot valsts pirmās personas zemo darbības novērtējumu sabiedrībā, pauda sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

LETA jau rakstīja, ka pētījumu aģentūras "SKDS" dati liecina, ka Valsts prezidenta darbību pozitīvi vērtē vien 25% Latvijas iedzīvotāju, bet negatīvi - 60% respondentu. Salīdzinot ar to, kā sabiedrība ir vērtējusi iepriekšējos Latvijas prezidentus, tas ir zems rādītājs.

Rajevskis pieļāva, ka zemo reitingu ietekmējis Levita atbalsts valdībai un Ministru prezidentam, un tas, politologa ieskatā, reitingu ziņā Valsts prezidentam maksā ļoti dārgi. Tāpat, pēc eksperta paustā, uz valsts pirmo personu atspoguļojas valdības negatīvais vērtējums un tās dziļā nespēja, jo Levits nav spējis sevi nošķirt no valdības.

"Viņš darbojas kā valdības loceklis, nevis kā prezidents, lai gan mēs zinām, ka saskaņā ar Satversmi prezidentiem nav lielas varas. Tomēr prezidents vienmēr ir bijusi tā persona, kas stāv pāri politiskajām ikdienas lietām. Viņš šo ir zaudējis un kļuvis par valdības ikdienas problēmu sastāvdaļu un tās negāciju nesēju," pauda Rajevskis.

Runājot par to, vai Valsts prezidentam ir iespējas uzlabot savu reitingu, politologs uzsvēra, ka Levita gadījumā ir jāseko radikālām pārmaiņām visos līmeņos, ieskaitot pārmaiņām komandā. Viņš kā piemēru minēja bijušo Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kura prezidentūrā arī bija novērojama krīze un popularitātes kritums, taču politiķis nomainīja lielu daļu savas komandas un iedvesa jaunu elpu savā prezidentūrā.

"Tas ļoti lielā mērā attiecas arī uz Levitu. Viņam būtu ļoti nopietni jāpārskata sava komanda, jo zemais reitings nav tikai viņa problēma. Tā ir visas komandas problēma, jo tā nespēj īstenot valsts pirmās personas uzdevumu - būt populāram sabiedrībā, baudīt tās uzticību un zināmā mērā būt kā arbitram, kas stāv pāri politiskajai videi un pauž sabiedrisko domu," skaidroja politologs.

Viņa ieskatā, patlaban Valsts prezidents tāds nav - Levits vairāk ir valdības pusē. Rajevskis uzsvēra, ka to var mainīt, jo valsts pirmajai personai priekšā vēl ir divi gadi līdz iespējamai pārvēlēšanai, bet tas prasīs radikālas pārmaiņas gan veidā, kā viņš strādā, gan arī veidā, kā strādā viņa komanda.

Jautāts, kā vērtē Levita izredzes tikt pārvēlētam uz otru termiņu, politologs atzina, ka tas ir sarežģīts jautājums, jo lielā mērā tas būs atkarīgs no tā, kāds būs nākamais parlaments. Rajevska ieskatā, izredzes Levitam ir, bet, nonākot ikdienas politiķa statusā ar zemu reitingu, viņa izredzes uzreiz samazinās, jo parādās daudz lielākas iespējas politiskām spēlēm un manevriem no politisko partiju puses, gaidot prezidenta vēlēšanas.

Politologs pieļāva, ka tad sāksies politiskais tirgus, ko prezidents var novērst tikai vienā veidā - viņam jākļūst tik populāram, ka sabiedrība uzspiež politiķiem lemt viņam par labu. Tomēr ar tik zemu reitingu, kāds tas ir patlaban, no sabiedrības puses šāda spiediena nebūšot, tāpēc, visticamāk, Levitam būs jāpiedalās politiskajās spēlēs. Tas atkal norāda uz to, ka prezidentam ir jāmaina komanda uz tādu, kura spēj spēlēt politiskās spēles, jo patlaban valsts pirmās personas komanda ir gaužām nespējīga, norādīja Rajevskis.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.