Menu
 

Rinkēvičs: Latvijas interesēs ir nodrošināt iespējami plašas ekonomiskās saites ar Lielbritāniju

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijas interesēs ir nodrošināt iespējami plašas ekonomiskās saites ar Lielbritāniju, kas atspoguļojas investīciju piesaistē, savstarpējā tirdzniecībā, sadarbībā zinātnē, jaunuzņēmumu veidošanā un augstajās tehnoloģijās, akcentēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā viņš norāda, ka 2021.gadā ir sācies jauns Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas attiecību posms, ir stājies spēkā Tirdzniecības un sadarbības nolīgums, kas ir plašāks par tradicionālajiem brīvās tirdzniecības nolīgumiem un nodrošina juridisko ietvaru tālākas sadarbības turpināšanai.

Vienlaikus, pēc Rinkēviča paustā, ir saglabājušās vairākas domstarpības attiecībā uz Izstāšanās līguma piemērošanu, kas saistītas ar Ziemeļīrijas protokola ieviešanu. Sarunas par Ziemeļīrijas protokola pilnvērtīgu ieviešanu noteiks arī turpmāko toni ES un Lielbritānijas attiecību dinamikai.

"Latvijas interesēs ir konstruktīvas ES un Lielbritānijas kā tuvu un līdzīgi domājošu partneru attiecības, kuras raksturo uzticības pilns dialogs un cieša sadarbība aktuālos starptautiskos jautājumos, kas dod būtisku ieguldījumu transatlantiskās sadarbības un Rietumu sabiedroto saliedētības veicināšanā. Vienlaikus Latvijai ir svarīgi, lai netiktu vājināta ES vienotība un solidaritāte, un netiktu radīti neizdevīgi precedenti attiecībām ar trešajām valstīm," pauž ministrs.

Viņš norāda, ka divpusējā jomā Latvija redz Lielbritāniju kā vienu no svarīgākajiem partneriem pasaulē, ko apliecina arī 2021.gadā parakstītā divpusējās sadarbības deklarācija, kurā abas valstis apņemas veicināt aktīvu divpusējo politisko dialogu, padziļināt reģionālo sadarbību un tālāk izvērst sadarbību drošības un aizsardzības jomās.

Tāpat ministrs atzīmē, ka Latvija un Lielbritānija ir apņēmušās kopīgi pretdarboties dezinformācijas izplatībai, kiberuzbrukumiem un hibrīdajam apdraudējumam, kā arī sadarboties klimata pārmaiņu, mediju brīvības un dzimuma līdztiesības jautājumos.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.