Menu
 

Vaidere: Spēcīgas sankcijas ir pēdējā iespēja apturēt atklātu karu Ukrainā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

“Meli, ko vakar dzirdējām Krievijas prezidenta Putina runā, atmiņā atsauca padomju vēstures grāmatas, pilnas ar absurdiem un sagrozītiem faktiem. Citkārt par to varētu pat pasmīnēt, bet ne šoreiz, kad Kremlis sāk atklātu militāru agresiju Ukrainas suverēnajā teritorijā. Tam jāstājas pretī ar ļoti spēcīgām Rietumu sankcijām, jo vienīgais, ko Kremlis saprot, ir spēka pozīcijas,” uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (ETP grupa).

Kā informē ETP grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, viņasprāt, ar dekrētu par “tautas republiku” neatkarību Putins veic vēl vienu nekaunīgu provokāciju, atklāti un atkārtoti pārkāpjot Ukrainas neatkarību un tādas starptautiskās vienošanās kā Budapeštas memorandu par Ukrainas teritorijas neaizskaramību un Minskas vienošanos par karadarbības izbeigšanu Ukrainas austrumos.

“Tas, kā Eiropas Savienība un sabiedrotie tagad reaģēs, noteiks visu turpmāko konflikta attīstību, un bez stiprām sankcijām ir liels risks, ka Putins neapstāsies. Tādēļ šobrīd nepieciešams ātri rīkoties, tostarp apturot “Nord Stream 2”, Krieviju izslēdzot no starptautiskās finanšu sistēmas un nosakot individuālas sankcijas personām, kuras ir atbildīgas par uzbrukumu Ukrainas valstiskumam. Turklāt mērķētās sankcijas, piemēram, kontu iesaldēšana Rietumu bankās, vīzu apturēšana, iebraukšanas aizliegumi ES un sabiedroto teritorijās jāattiecina ne tikai uz nedaudzām amatpersonām, bet arī uz Krievijas prezidentu pašu, viņa administrāciju un Krievijas domes deputātiem, kā arī viņu ģimenēm, jo šādu prettriecienu viņi izjustu vissāpīgāk,” pauž deputāte.

Līdztekus I.Vaidere akcentē, ka Ukrainai jāsaņem viss nepieciešamais atbalsts no rietumvalstīm, tai skaitā militārais aprīkojums un ekonomiska palīdzība. Viņa patiesi cer, ka šis ir tas brīdis, kad arī Vācija un citas dalībvalstis iesaistīsies militārās palīdzības sniegšanā.

Deputāte arī atzīmē, ka pēdējās nedēļās notikušās valstu vadītāju Makrona un Šolca vizītes pie Putina, lai pārliecinātu virzīties uz situācijas mierīgu atrisinājumu, ir izgāzušās. “Rietumu līderiem jābeidz cerēt, ka ar Kremli kaut ko var “diplomātiski sarunāt”. Nevar. Mēs Baltijas valstīs par to jau brīdinājām. Attiecīgi jāmaina stratēģija uz daudz stingrāku rīcību un arī toni,” uzsver deputāte.

22.februārī I.Vaidere dodas uz Viļņu, kur norisināsies Eiropas Tautas partijas grupas līderu tikšanās ar Baltijas valstu augstākajām amatpersonām, lai kopīgi apspriestu drošības situāciju Eiropā. Pārstāvot Latviju šajā pasākumā, deputāte paudīs stingru nosodījumu Kremļa atklāti provokatīvajai un agresīvajai rīcībai, kā arī uzsvērs mūsu nelokāmo atbalstu Ukrainai, stāsta Ģ.Salmgriezis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.