Logo
Drukāt šo lapu

Vējonis aicina Ķīnu izvēlēties Rīgu kā tiešu izejas punktu uz Baltijas jūru

Vējonis aicina Ķīnu izvēlēties Rīgu kā tiešu izejas punktu uz Baltijas jūru Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Attīstot sadarbību ar "Lielā akmens" industriālo un loģistikas parku Minskā, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis aicina Ķīnu izvēlēties Rīgu kā tiešu izejas punktu uz Baltijas jūru "Joslas un ceļa" iniciatīvas kontekstā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Vējonis Ķīnā tikās ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu. Tikšanās laikā Vējonis norādīja, ka Ķīna ir svarīgs Latvijas sadarbības partneris. "Latvija augstu novērtē valstu divpusējo dialogu, kā arī kopīgo Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas dialogu Stratēģiskās partnerības ietvaros. Savukārt Ķīnas iniciatīva "16+1" formātā ir efektīvs instruments, kas papildina līdzšinējās sadarbības formas," atzīmēja Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai piemīt visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai kļūtu par galveno Ķīnas kravu loģistikas centru Baltijas reģionā. Tāpat Latvija ir ieinteresēta jaunu Ķīnas investīciju piesaistē. "Jau šodien mēs varam piedāvāt plašas investīciju iespējas ne tikai tradicionālajā transporta un loģistikas nozarē, bet arī jaunajās industrijās, piemēram, dzīvības zinātnēs un zaļajās tehnoloģijās," norādīja Vējonis. Puses arī izteica gandarījumu par jau uzsākto Pekinas Genomikas institūta kopprojektu dzīvības zinātņu jomā.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda iespējas uzsākt tiešo aviosatiksmi starp Latviju un Ķīnu, kā arī regulāras konteinervilcienu satiksmes izveidošanu. Latvija ir ieinteresēta lauksaimniecības produktu, īpaši putnu gaļas, sertifikācijā.

"Esam gandarīti, ka Latvijas uzņēmēji varēs atjaunot medus eksportu uz Ķīnu. Tāpat atzinīgi vērtējams arī vizītes laikā parakstītais starpvaldību līgums par sadarbību zinātnes un tehnoloģiju jomā, kā arī memorands par sadarbību sporta jomā. Šīs vienošanās kalpos par labu pamatu, lai attīstītu ciešāku sadarbību abpusēji interesējošās jomās," sacīja Vējonis.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents no 15. septembra līdz 20. septembrim uzturas darba vizītē Ķīnā, kuras laikā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpiņu un piedalījās Pasaules ekonomikas foruma reģionālajā sanāksmē.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024