Menu
 

KNAB pārbaudēs konstatējis valsts budžeta finansējuma izlietojuma pārkāpumus Saeimā pārstāvētajām partijām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020.gada pārskatu pārbaudēs konstatējis valsts budžeta finansējuma izlietojuma pārkāpumus vairākām partijām, tostarp, Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izplatītā informācija.

Partija "Latvijas Krievu savienība" neievēroja normatīvajos aktos noteikto ierobežojumu valsts amatpersonu atalgojumam. Partija pārsniedza vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu valsts amatpersonas atalgojumam kopā par 13 435 eiro.

Partijai piemērots 200 eiro administratīvais sods, un partija daļēji novērsa pārkāpumu, atgriežot finanšu līdzekļus valsts budžeta finansējuma kontā. Savukārt finanšu līdzekļi 2575 eiro apmērā ieskaitāmi valsts budžetā.

Partija "Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"" arī neievēroja noteikto ierobežojumu valsts amatpersonu atalgojumam. Partija pārsniedza vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu valsts amatpersonas atalgojumam kopā par 17 853 eiro. Partija pilnībā novērsa pārkāpumu, atgriežot finanšu līdzekļus valsts budžeta finansējuma kontā, un partijai piemērots 500 eiro administratīvais sods.

Tāpat KNAB konstatējis, ka partija "Par Cilvēcīgu Latviju" neievēroja noteiktos ierobežojumus izmaksu veidiem un valsts amatpersonu atalgojumam, kā arī noteikto maksājumu veikšanas kārtību. Partija apmaksāja izdevumus 1530 eiro apmērā, kas nav saistīti ar politisko un saimniecisko darbību, un pārsniedza vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu valsts amatpersonas atalgojumam par 630 eiro.

Partijai piemērots 200 eiro administratīvais sods, kā arī finanšu līdzekļi 2161 eiro ieskaitāmi valsts budžetā.

KNAB arī konstatējis, ka "Par Cilvēcīgu Latviju"" neievēroja ierobežojumus, kas paredz, ka ar piešķirtajiem valsts budžeta finanšu līdzekļiem jārīkojas lietderīgi. Politiskā partija valsts budžeta finansējumu izlietoja, veicot samaksu par nesaņemtajiem pakalpojumiem un darbiem 70 643 eiro apmērā.

Pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma līdzekļu summa 70 643 eiro ieskaitāma valsts budžetā. Šogad uz vienu gadu šai partijai piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksa 646 303 eiro apmērā ir apturēta.

KNAB pārbaudē konstatējis, ka partiju apvienība "Reģionu Spēks" neievēroja likumā noteikto saņemtā valsts budžeta finansējuma 60% ierobežojumu izdevumu mērķu grupai. Apvienība trešajai mērķu grupai "Politiskās organizācijas komunikācijai ar sabiedrību, tostarp politiskajai aģitācijai" izlietoja valsts budžeta finansējumu

126 838 eiro apmērā, līdz ar to pārsniedza likumā noteikto ierobežojumu par 25 215 eiro.

Apvienībai piemērots 600 eiro administratīvais sods, kā arī limita pārsnieguma summa 25 215 eiro ieskaitāma valsts budžetā.

KNAB pārbaudes liecina, ka partija "Saskaņa" neievēroja ierobežojumus valsts amatpersonu atalgojumam. Partija izmaksāja atalgojumu valsts amatpersonai, kurai tas nav atļauts, un pārsniedza vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu valsts amatpersonas atalgojumam kopsummā par 23 379 eiro.

Partijai piemērots 400 eiro administratīvais sods, un partija daļēji novērsa pārkāpumu, atgriežot finanšu līdzekļus valsts budžeta finansējuma kontā. Savukārt finanšu līdzekļi 9770 eiro apmērā ieskaitāmi valsts budžetā.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienība nav ievērojusi likumā noteikto saņemtā valsts budžeta finansējuma 60% ierobežojumu izdevumu mērķu grupai. Partija mērķu grupai "Politiskās organizācijas komunikācijai ar sabiedrību, tostarp politiskajai aģitācijai" izlietoja valsts budžeta finansējumu 300 880 eiro apmērā, līdz ar to pārsniedza likumā noteikto ierobežojumu par 7 382 eiro.

Partijai piemērots 300 eiro administratīvais sods, kā arī limita pārsnieguma summa 7 382 eiro ieskaitāma valsts budžetā.

Veikto gada pārskatu pārbaudē trim partijām konstatēti pārkāpumi, kuru rezultātā pieņemti lēmumi par pretlikumīgo ziedojumu finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopā 4213 eiro apmērā. Tāpat "Gods kalpot Rīgai" piemērots 3654 eiro administratīvais sods, "Latvijas attīstībai" piemērots 171 eiro sods, bet "Alternative" - 387 eiro sods.

Par 2020.gada pārskatu iesniegšanas kārtības neievērošanu septiņas sīkpartijas sauktas pie administratīvās atbildības, un tām piemērots naudas sods kopumā 4350 eiro apmērā.

Patlaban deviņām partijām, kuru darbība turpinās, nav apturēta vai izbeigta, ir spēkā stājušās parādsaistības par biroja pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopsummā 116 831 eiro. Astoņas šīs partijas ir nelielas politiskas organizācijas, bet partijai "Vienotība" ir 4718 eiro parādsaistības.

Vienlaikus 11 partijām, kuru darbība ir izbeigta un kurām uzsākts likvidācijas process, ir parādsaistības par KNAB pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopsummā 872 780 eiro. Lauvas tiesu šo summu veido "Par Labu Latviju" un partijas "LPP/LC" parādsaistības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.