Menu
 

Nacionālā apvienība Saeimā iesniegusi depozīta sistēmas ieviešanas likumprojektus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Nacionālā apvienība Saeimā iesniegusi depozīta sistēmas ieviešanas likumprojektus Foto: pixabay.com

Nacionālā apvienība (NA) šā gada 27. septembrī iesniegusi izskatīšanai Saeimā dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanas likumprojektus. Depozīta sistēmas ieviešanas likumprojektus parakstījuši NA Saeimas deputāti, tai skaitā NA priekšēdētājs Raivis Dzintars un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, informē NA pārstāve Dace Kalniņa.

Viens no likumprojektu iesniedzējiem ir Saeimas deputāts Einārs Cilinskis, kurš norāda: "Depozīta sistēma ļaus būtiski samazināt mežu, ceļmalu un pilsētu teritoriju piesārņojumu ar tukšām pudelēm un bundžām. Ir labi, ka mēs katru gadu sakārtojam Latviju lielajās talkās, bet problēmai nepieciešami kardināli risinājumi – šis būs viens no tiem."

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) likumprojektus “Grozījumi Iepakojuma likumā” un “Grozījumi Dabas aizsardzības likumā”  sagatavoja jau 2017. gada 28. decembrī. Likumprojekti paredz esošajai dalītās atkritumu sistēmai papildus ieviest arī obligātu depozīta sistēmu atkārtoti un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam.

Saskaņošanas process tika organizēts atbilstoši Koalīcijas sadarbības padomē nolemtajam, un šā gada 9. aprīlī VARAM abus precizētos likumprojektus iesniedza Valsts kancelejā. Savukārt 19. aprīlī saņemta Ministru prezidenta rezolūcija par likumprojektu saskaņošanu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Tirgotāju asociāciju. Šā gada 4. jūlijā atkārtoti precizētie likumprojekti iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā, taču līdz šim to tālāka virzība Ministru kabinetā nav notikusi. Tādēļ NA deputāti šos likumprojektus iesnieguši kā deputātu iniciatīvu, skaidro D. Kalniņa.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards: “Atzinīgi novērtēju sadarbību ar NA Saeimas frakcijas deputātiem, kuri atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu un VARAM sagatavoto likumprojektu tālāku virzību pieņemšanai Saeimā.”

Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Turklāt, ņemot vērā Lietuvas un Igaunijas pieredzi, – līdz pat 90% izlietotā dzērienu iepakojuma tiek nodoti atpakaļ. Gandrīz 100% nodoto iepakojumu ir iespējams pārstrādāt. Depozīta sistēma veicina iepakojumu nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu poligonos, kā arī apkārtējā vidē, atzīmē D. Kalniņa.

NA deputātu iesniegtie likumprojekti Saeimai jāskata jau šonedēļ, lai atbalstītu to nodošanu atbildīgajai Saeimas komisijai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.