Menu
 

Rosina pašvaldībām likumā noteikt pienākumu rūpēties, lai ārpus apbedījumu vietām nav padomju okupāciju slavinošu pieminekļu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) rosina Pašvaldību likumā noteikt pienākumu pašvaldībām rūpēties, lai to teritorijā ārpus karavīru masu apbedījumu vietām nebūtu PSRS Bruņoto spēku un padomju okupāciju slavinošu pieminekļu. Ar šādu priekšlikumu deputāts nāca klajā otrdien notikušajā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē, kurā "Pašvaldību likuma" projekts tika skatīts pirms trešā lasījuma.

Pēc otrā lasījuma likuma 4.panta 5.punkts paredz sniegt iedzīvotājiem daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniegt atbalstu kultūras norisēm.

Kiršteins izteica priekšlikumu papildināt 4.panta 5.punktu ar pienākumu "rūpēties, lai pašvaldības teritorijā ārpus karavīru masu apbedījumiem neatrastos PSRS Bruņoto spēku un padomju okupāciju slavinoši pieminekļi un piemiņas zīmes".

Deputāte Regīna Ločmele (S) komisijas sēdē iebilda pret šo priekšlikumu, paužot, ka tas esot vērtējams kā radikālistu darbības. "Vispirms ir jāatvainojas iedzīvotājiem par ierakstiem, ko Kiršteina kungs rakstīja iedzīvotājiem," teica Ločmele.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) teica, ka atbalstīs priekšlikumu, bet viņa atbalstot arī Ločmeles izteikto "lielinieku pieeju". "Andrejs Upīts bija 1940.gada kolaborants, Upīts izglāba Vilhelma Purvīša dzīvību, vēlāk Purvītis izglāba Upīša dzīvību. Patiešām, radikāli ejot, mēs nostrīķēsim Krišjāni Valdemāru un virkni pretrunīgu personību. Esmu par, ka ārpus masu pieminekļiem neatrastos šādas zīmes. Tās ir rētas mūsdienu situācijā," uzskata Kursīte-Pakule.

Saeimas Juridiskais birojs ziņoja, ka, neizslēdzot šāda veida specifiskus uzdevumus, birojs ieteiktu pārdomāt, vai tieši šajā likumā šo pašvaldības funkciju vajadzētu iekļaut, it sevišķi, ja Saeima nesen šo jautājumu skatīja atsevišķā likumā. Birojs neiebilst, ka šo jautājumu varētu noregulēt likumā, bet šis neesot tas likums, kur to darīt.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) piebilda, ka šis priekšlikums "pie kultūras sadaļas" neiederas, bet, ja valdībai nav iebildumu, tad priekšlikumu atbalstīšot. Viņam piekrita arī deputāts Aldis Adamovičs (JV). Latvijas Pašvaldību savienība skaidroja, ka šim priekšlikumam neredz vietu Pašvaldību likumā.

Plānots, ka minētais priekšlikums tiks skatīts pēc Saeimas lēmuma par padomju okupācijas pieminekļu novākšanu Latvijas teritorijā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.