Menu
 

Baltijas valstu prezidenti piedalīsies Baltijas valstu un Islandes diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgades pasākumos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.president.lv Foto - www.president.lv

Pēc Islandes prezidenta Gudni Johannessona ielūguma 25.-26.augustā Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levite dosies darba vizītē uz Islandi, kur kopā ar Lietuvas un Igaunijas prezidentiem piedalīsies Baltijas valstu un Islandes diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgadei veltītajos pasākumos, informē Valsts prezidenta kancelejā. Islande bija pirmā valsts, kas 1991.gadā atzina Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu.

Ierodoties Reikjavīkā, ceturtdien, 25.augustā, Latvijas un Igaunijas prezidenti tiksies ar Islandes parlamenta priekšsēdētāju Birgiru Aurmansonu un deputātiem. Pēc tam visu trīs Baltijas valstu prezidenti, Reikjavīkas un Baltijas valstu galvaspilsētu mēri, Islandes valdības un parlamenta pārstāvji, Islandes Augstākās tiesas prezidents, Islandes Universitātes rektors, diplomātiskā korpusa pārstāvji un uzņēmēji piedalīsies Islandes prezidenta rīkotā īpašā pasākumā par godu Baltijas valstu un Islandes diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgadei, stāsta kancelejas pārstāvji.

Piektdien, 26.augustā, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes prezidenti aizvadīs pasākumu simboliskā vietā - "Höfði House", kur 1991.gadā tika parakstīts diplomātisko attiecību atjaunošanas akts. Pasākuma laikā Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri parakstīs deklarāciju, apliecinot apņemšanos sadarboties un censties veidot drošāku, inovatīvāku un konkurētspējīgāku ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionu.

Pēc tam Baltijas valstu un Islandes prezidenti dosies uz Islandes Universitāti, lai vienotos diskusijā par Islandes nozīmīgo lomu 1990.-1991.gadā Baltijas valstu ceļā uz neatkarību. Diskusiju aizsāks Islandes prezidents ar lekciju "Icebreaker on the International Scene? Icelandic Support for Baltic Independence, 1990-1991", norāda Valsts prezidenta kancelejā. Diskusija būs skatāma tiešraidē Islandes Universitātes tīmekļvietnē english.hi.is.

Darba vizītes laikā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes prezidenti viesosies "Hellisheiði Geothermal Power Plant", kas ir astotā lielākā ģeotermālā spēkstacija pasaulē un lielākā Islandē, un tiksies ar Islandes premjerministri Katrīnu Jakobstodiru.

Tāpat darba vizītes laikā Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levite apmeklēs arī Reikjavīkas Latviešu skolu, kur kopā ar audzēkņiem atklās jauno mācību gadu un tiksies ar tautiešiem, vēsta kancelejas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.