Menu
 

Levits lūdzis Kariņu turpināt padziļinātas sarunas par koalīcijas veidošanu (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Valsts prezidents Egils Levits lūdzis "Jaunās vienotības" (JV) līderi, pašreizējo Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu turpināt padziļinātas sarunas par nākamās koalīcijas veidošanu jaunievēlētajā 14.Saeimā, pirmdien pēc sarunas ar Kariņu paziņoja Valsts prezidents.

Svarīgākais ir vienoties par darbības principiem un veicamajiem darbiem, atzīmēja Levits.

Sarunu gaitā iezīmēsies, vai koalīciju veidos trīs vai četras partijas, secināms no Valsts prezidenta teiktā.

Levits norādīja, ka atbilstoši Kariņa ziņojumam par savām līdzšinējām sarunām ar potenciālajiem partneriem secināms, ka ir zināmas iespējas vienoties par nākamo koalīciju. JV līdera veiktajām sarunām jānoved pie tādas koalīcijas izveidošanas, kas varētu strādāt visus četrus gadus, akcentēja Valsts prezidents.

Lai valsts turpinātu attīstīties, valdībai un koalīcijai ir jābūt vērstai uz tiesiskuma stiprināšanu, ekonomisko attīstību un labu pārvaldību, kā arī nākamās valdības darbā nedrīkst pieļaut "savtīgas ietekmes", pauda valsts augstākā amatpersona. Levits tāpēc lūdz iespējamos koalīcijas partnerus koncentrēties uz lietišķām diskusijām, padziļināti pārrunājot darāmo visās jomās, lai saprastu, uz ko bāzēsies nākamā koalīcijā.

Valsts prezidents aicinājis Kariņu pēc nedēļas, 17.oktobrī, atkal ziņot par sarunu rezultātiem.

Vaicāts par to, kā būs iespējams vienoties par koalīcijas sastāvu viedokļu atšķirību par to dēļ, Levits uzsvēra, ka tas ir pakārtots jautājums, jo svarīgākais ir, kāda būs nākamās valdības darba programma.

Pirms veidot koalīcijas sastāvu, potenciālajiem sadarbības partneriem ir jāpārrunā valdības turpmākās politikas principus, teica Levits.

No valsts viedokļa vissvarīgākais ir saprast, kāda būs nākamās valdības politika, sacīja prezidents.

Vispirms partijām ir jāveido sarunas par tēmām un jomām, kuras būs būtiskas valdības politikas veidošanā, kā arī par nākamās koalīcijas darba plānu, norādīja Levits. Šo sarunu rezultātā atklāsies, kurām partijām drīzāk būs iespējams vienoties un sadarboties.

Kariņš sacīja, ka šonedēļ turpināsies koalīcijas veidošanas sarunu otrais raunds individuāli ar "Apvienoto sarakstu" (AS), Nacionālo apvienību (NA) un "Progresīvajiem".

Kariņš uzsvēra, ka tagad sarunām jānotiek padziļināti, lai būtu skaidrība, ko katrs no partneriem saprot ar ekonomikas attīstību, paveicamo valsts ārējās un iekšējās drošības jomā un citiem svarīgiem jautājumiem.

Par sarunu grafiku paredzēts informēt otrdien, 11.oktobrī.

Kā ziņots, Levits iepriekš pilnvaroja Kariņu sākt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu.

Aizvien saglabājas neskaidrība, kāda loma procesa noslēgumā būs partijas "Progresīvie" Saeimas frakcijai.

Kariņš paudis, ka "valstij vislabāk būtu" plašāka koalīcija. Viņš starp JV, "Apvienotā saraksta" (AS), Nacionālās apvienības (NA) un "Progresīvo" pārstāvjiem neredz tādas iekšējās pretrunas, kas četrām partijām neļautu atrast vienošanos. Savukārt NA un AS rīcībspējīgu valdības modeli redz trīs partiju koalīcijā, bez "Progresīvajiem".

Jau ziņots, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, AS ar 15, NA ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.

(papildināta ar 4.-7.rindkopu)
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.