Menu
 

Topošā koalīcija vēl turpinās sarunas par atbildības jomu sadalījumu (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Topošā koalīcija līdztekus darbam pie valdības deklarācijas turpinās arī sarunas par atbildības jomu sadalījumu, šodien pēc topošās koalīcijas politisko spēku "Jaunās vienotības" (JV), "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) tikšanās sacīja JV politiķis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

NA politiķis, kultūras ministrs Nauris Puntulis līdzīgi norādīja, ka NA "neiebilstu" JV līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktajam atbildības jomu sadalījumam, reizē sākumā jāsāk strādāt pie valdības deklarācijas izveidošanas.

AS politiķis Uldis Pīlēns tāpat norādīja, ka par ministriju sadalījumu sīkāk varēs spriest, kad iezīmēsies valdības deklarācijas teksts. Pīlēns piekrita kolēģiem, ka pašlaik dienaskārtībā svarīgākais jautājums ir deklarācijas veidošana, arī darba grupu sadalījums, kopumā pārskatot visas sfēras, kas attiecas uz tālāko valdības darbu.

Par atbildības jomu proporciju, kas paredz, ka JV pienākas septiņi amati valdībā, ieskaitot Ministru prezidentu, bet AS un NA - katrai četri amati, partiju starpā nav nekādu strīdu, apgalvoja politiķis. Viņš norādīja, ka nākamnedēļ darbs pie valdības deklarācijas būšot ļoti intensīvs.

Pēc Pīlēna teiktā, AS piekrīt arī solidārās atbildības principam, tāpēc ļoti svarīgi esot uzsākt darbu pie deklarācijas, lai partijas vienotos par kopējo atbildības sfēru atspoguļojumu un ar laiku nonāktu pie konkrētas ministriju sadales un amatu kandidātiem.

Vaicāts, vai partija piekrīt JV piedāvātajam ministriju sadalījumam, Pīlēns uzsvēra, ka topošās koalīcijas partneri pašlaik ir valdības deklarācijas veidošanas fāzē un ka ministrus un amata kandidātus plānots apspriest pēc tās izveidošanas. Atbildības sfēru ir mazāk nekā ministriju, skaidroja AS līderis, kā piemēru minot, ka drošības jautājums skar divas ministrijas. Tāpēc vispirms ir jāizrunā visi tēmu bloki un tikai pēc tam par šīm tēmām jādiskutē ministriju līmenī, pauda politiķis.

Rinkēvičs norādīja, ka par "visu spektru", tajā skaitā, atbildības jomu sadalījuma piedāvājumu diskusijas turpināsies nākamnedēļ. "Viss sastāsies savā vietā savā laikā," piebilda JV politiķis.

Vaicāts, vai NA vēlētos ar AS apmainīties un iegūt Zemkopības ministrijas pārraudzību, atdodot AS Satiksmes ministriju, Puntulis atbildēja, ka gan jau katrs kādā brīdī gribētu mainīties, tomēr NA ir vienoti pozīcijā ar pārējiem koalīcijas partneriem, ka pašlaik prioritāri jāsāk darbs pie deklarācijas jautājumu sagatavošanas.

Rinkēvičs šajā kontekstā uzsvēra, ka šodienas sarunās nebija "politiskā birža" ar kādiem maiņas darījumiem. Politiķis pauda, ka valdības deklarācijas dažādo jomu darba grupu vadīšanu pa partiju pārstāvjiem JV piedāvās veikt atbilstoši tam, kāds ir bijis Kariņa piedāvājums par atbildības jomu sadali.

Kā ziņots, saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV varētu ieņemt septiņus amatus valdībā - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amats.

Savukārt NA paredzēts ieņemt četrus ministra posteņus - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amatus.

(papildināta ar 5.-9.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.