Menu
 

Kučinskis: "Brexit" jautājumā ir jāsagatavojas visiem iespējamajiem risinājumiem

  • Autors:  LETA
Kučinskis: "Brexit" jautājumā ir jāsagatavojas visiem iespējamajiem risinājumiem Foto: Valsts kanceleja

"Brexit" jautājumā ir jāsagatavojas visiem iespējamajiem risinājumiem, norāda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc trešdienas vakarā notikušajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem no Eiropas Savienības (ES), kurās netika panākts progress.

Kučinskis trešdien, 17. oktobrī, Briselē kopā ar 26 citu ES valstu un valdību vadītājiem piedalījās Eiropadomes sanāksmē. Eiropadomes sanāksmes pirmajā dienā tika diskutēts par jautājumiem, kas skar Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Diskusijas pamatā ir apstāklis, ka šā gada oktobra sarunās Eiropas Komisija (EK) un Lielbritānija nav vienojušās par kompromisa pakotni Izstāšanās līgumam. Par galveno klupšanas akmeni šajā sarunās ir kļuvis jautājums par robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Kučinskis norāda, ka, lai gan vēlamais abu pušu sarunu scenārijs nav īstenojies, šobrīd vēl nav pamata pesimismam un ir jāturpina intensīvi strādāt līdz šā gada decembra Eiropadomei, tajā izvērtējot panākto progresu. "Mūsu atbildība gan ES valstu iedzīvotāju, gan uzņēmēju priekšā ir sagatavoties visiem iespējamajiem risinājumiem kā ES, tā arī katras valsts nacionālajā līmenī. Vienlaikus jāteic, ka, izvērtējot svaru kausus, šobrīd vēl nevar teikt, ka nav cerību uz pozitīvu risinājumu," norādīja Kučinskis.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas prioritāte ir sarunu noslēgšana par Izstāšanās līgumu, lai Lielbritānijas izstāšanās no ES būtu sakārtota. "27 ES valstu vienotība sarunās ar Lielbritāniju, kā arī savu interešu aizstāvība šajā sarunu stadijā ir nozīmīgāka nekā jebkad," piebilda Kučinskis.

Trešdienas vakarā Briselē ES valstu un valdību vadītāji nolēma, ka sarunās ar Lielbritāniju par tās izstāšanās nosacījumiem nav panākts pietiekams progress, lai nākammēnes rīkotu īpašu ES samitu par "Brexit". Darba vakariņās, kurās nepiedalījās Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, ES valstu līderi secinājuši, ka sarunās ar Londonu nav panākts pietiekams progress, žurnālistiem sacīja informēta amatpersona.

Pēc šī avota teiktā, samita dalībnieki bijuši vienisprātis, ka sarunas ar Lielbritāniju ir jāturpina, taču "viņi neplāno rīkot ārkārtas samitu par "Brexit" novembrī". Tomēr līderi norādījuši, ka ir gatavi sarīkot samitu par "Brexit", "ja un kad tiks panākts būtisks progress".

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite teica, ka ES līderi aicinājuši Eiropas Komisiju (EK) "vēl enerģiskāk strādāt pie scenārija [par Lielbritānijas izstāšanos] bez vienošanās". Savukārt Austrijas premjerministrs Sebastians Kucs atzina: "Es negaidīju lūzumu, un lūzuma nebija." "Bet es joprojām esmu optimistisks par to, ka mēs varam rast atrisinājumu "Brexit" jautājumam nākamajās nedēļās vai mēnešos," piebilda Kurcs.

Trešdien pirms tikšanās ar pārējo 27 ES valstu līderiem Meja pauda pārliecību, ka joprojām ir iespējams panākt "Brexit" vienošanos, neraugoties uz strupceļu Ziemeļīrijas robežas jautājumā. Rīkot īpašu samitu par "Brexit" novembrī, kurā tiktu apstiprināti Lielbritānijas izstāšanās nosacījumi, ES valstu līderi vienojās samitā Zalcburgā septembra otrajā pusē.

2016. gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29. martā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.