Menu
 

Saeimā neveidos deputātu grupas sadarbībai ar Krievijas un Baltkrievijas parlamentiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdien lēma atteikties no deputātu grupu veidošanas sadarbības veicināšanai ar Krievijas un Baltkrievijas parlamentiem. Tāda rīcība nav savienojama ar starptautiskajām tiesībām, normām un demokrātiskajām vērtībām, kamēr Krievija un Baltkrievija nav izbeigusi starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu.

Saeima lēmumā kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti, un pauž solidaritāti ar Ukrainu un ukraiņu tautu, vēsta Saeimas preses dienests.

Lēmums pieņemts, reaģējot uz Krievijas prettiesisko uzbrukumu Ukrainai, citastarp no Baltkrievijas teritorijas, kā arī konsekventi ievērojot ANO, Eiropas Savienības un demokrātiskās pasaules, tostarp Latvijas, vērtības un ideālus, kas balstās uz tiesiskuma, brīvības un cilvēktiesību aizsardzību, tautu pašnoteikšanās, valstu suverenitātes un teritoriālās nedalāmības saglabāšanu.

Saeimas lēmumā uzsvērts, ka neattaisnojamais Krievijas iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kas izriet no ANO Statūtiem un imperatīvām starptautisko tiesību normām, kā arī tām saistībām, kuras Krievija uzņēmusies, parakstot Budapeštas memorandu un apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Tāpat uzsvērts, ka arī Baltkrievija pārkāpj starptautiskās saistības attiecībā uz agresijas aizliegumu, kas atbilstoši ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijai ietver aizliegumu ļaut citai valstij izmantot savu teritoriju agresijai pret trešo valsti, kā arī vispārējo valstu pienākumu nepieļaut apzinātu savas teritorijas izmantošanu trešo valstu tiesības aizskarošām darbībām.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā Saeimas iepriekš pieņemtos paziņojumus par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, Krievijas Federācijas agresiju un kara noziegumiem Ukrainā, Krievijas mērķtiecīgiem militāriem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un sabiedriskajai telpai, kā arī par Krievijas Federācijas organizētajiem referendumiem okupētajās Ukrainas teritorijās.

Tāpat atzīmēts, ka Saeima jau ir pārskatījusi tās ratificētos divpusējos līgumus ar Krieviju un Baltkrieviju un apturējusi vairāku šādu līgumu darbību, lai panāktu to, ka starptautisko tiesību pārkāpumi attiecībā uz Ukrainu tiek izbeigti un Ukraina saņem pilnīgu atlīdzinājumu par Krievijas un Baltkrievijas jau izdarītajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Kā norāda Saeimas preses dienests, lēmums atteikties no deputātu grupu veidošanas pieņemts līdz brīdim, kamēr Krievija un Baltkrievija nebūs izbeigusi starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu un pilnībā atlīdzinājusi Ukrainai par jau izdarītajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem un kamēr Krievija nebūs izvedusi savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjaunojusi Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.