Menu
 

Raidījums: Tagadējais deputāts Rajevs savulaik bijis apsūdzēts par krāpšanu

  • Autors:  LETA
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas deputāts, rezerves pulkvedis Igors Rajevs (AS) savulaik ticis apsūdzēts par naudas izkrāpšanu no Aizsardzības ministrijas, taču pirms trim gadiem kriminālprocess izbeigts, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Tomēr tas noticis uz nereabilitējoša pamata - Rajevs noslēdzis izlīgumu ar Aizsardzības ministriju un izkrāptos 1623 eiro atmaksājis. Tas nozīmē, ka Rajevs nav attaisnots viņam inkriminētajā noziegumā, bet vienlaikus viņam nav arī sodāmības, kas liegtu, piemēram, kandidēt vēlēšanās.

Raidījums atgādina, ka pirms 12 gadiem Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks pulkvedis Rajevs zaudēja augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam, un aizvien publiski nav zināms, kāpēc drošības iestādes pieņēma šādu lēmumu.

Drīz pēc tam virsnieku komandēja uz Baltijas Aizsardzības koledžu (BALTDEFCOL) Igaunijā, Tartu, kur varēja strādāt arī ar zemāka līmeņa pielaidi noslēpumiem, taču darbs koledžā Rajevam beidzies ar apsūdzībām krāpšanā. Viņš pats uzskata, ka pieļāvis kļūdas, aizpildot dokumentus, taču apsūdzībā norādīts, ka tā bijusi apzināta rīcība, informē LTV raidījums.

Prokuratūra Rajevu apsūdzēja par naudas izkrāpšanu no Aizsardzības ministrijas, uzrādot nepatiesus datus par ģimenes locekļu uzturēšanos viņa dienesta vietā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, karavīri, kuri dienē ārvalstīs, var saņemt pabalstu par tuviniekiem, ja viņi dzīvo dienesta vietā, vai, ja nedzīvo pastāvīgi, par dienām, kas pavadītas pie karavīra.

Rajevs pauž, ka pieļāvis kļūdas, nepareizi aizpildot atskaites. "Nu jā, tā acīmredzot bija mana kļūda, ko es esmu atzinis, bet nekāda ļaunprātīga mēģinājuma izkrāpt naudu no Aizsardzības ministrijas, protams, ka nebija," raidījumam teica Rajevs.

Rajevs divreiz, 2015.gada martā un aprīlī, norādījis nepatiesas ziņas par meitas atrašanos Tartu, par ko nepamatoti saņēmis pabalstus 87 un 45 eiro, par ko viņam apsūdzība celta par krāpšanu nelielā apmērā. Savukārt otrs apsūdzības pants ir par krāpšanu, jo 2015.gada rudenī viņš ministrijai neesot paziņojis, ka sieva vairs pastāvīgi neuzturas Tartu. Līdz ar to mainītos pabalsta izmaksas nosacījumi un izkrāptā summa aprēķināta 1490 eiro apmērā.

Rajevs apgalvo, ka visu laiku norādīja tās dienas, kad sieva bija Tartu, bet ministrija un prokuratūra to traktējušas citādi. 

"Ja viņa [sieva], piemēram, piektdien izbrauc no Rīgas, un atbrauca uz Tartu, un pirmdien no rīta brauc prom, tad es norādu, ka viņa piektdien, sestdien, svētdien, pirmdien ir Tartu, (..) bet ministrija uzskatīja, ka tad jānorāda citus datumus, un mēs nevarējām savstarpēji vienoties par šo lietu," raidījumam skaidrojis Rajevs.

Militārā policija kriminālprocesu ierosinājusi 2016.gadā, bet izmeklēšana turpinājusies līdz 2018.gadam, kad lietu nodeva prokuratūrai, kas uzrādījusi apsūdzību. Rajevs apgalvo, ka naudu neesot izkrāpis, bet savu taisnību pēc ilgāka laika bijis grūti pierādīt. 

Pulkvedis izlīgumu ar Aizsardzības ministriju noslēdzis pēc lietas nonākšanas tiesā, 2019.gada vasarā. Šādu taktiku ieteicis izvēlēties arī Rajeva aizstāvis, un Rajevs atmaksājis 1623 eiro.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.