Menu
 

JKP vīzijā par Saeimas prezidiju ārpus tā paliek ZZS un "Jaunā Vienotība"

  • Autors:  LETA
JKP vīzijā par Saeimas prezidiju ārpus tā paliek ZZS un "Jaunā Vienotība" Foto: Ieva Ābele, Saeimas administrācija

Jaunā konservatīvā partija (JKP) Saeimas prezidijā vēlētos redzēt piecas vēlēšanās lielāko balsu skaitu ieguvušās partijas, izriet no JKP premjera amata kandidāta Jāņa Bordāna teiktā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma". Vaicāts, vai tas nozīmē, ka Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kā arī "Jaunajai Vienotībai" jāpaliek ārpus tā, viņš atbildēja, ka tā šobrīd izskatās.

Arī patlaban Saeimas prezidijā ir pārstāvētas piecas partijas. JKP uzskata, ka tas būtu "sliktākais paraugs", ja jaunā Saeima sāktu darbu ar birokrātiskā aparāta palielināšanu. Bordāns ir pārliecināts, ka pastāv "pilnīgas iespējas" ievēlēt jauno prezidiju un, iespējams, nebūt ne pagaidu vai ko tamlīdzīgu.

Kā ziņots, politiskajiem spēkiem joprojām nav vienošanās par to, kādas partijas būs pārstāvētas Saeimas prezidijā, kā arī nav skaidrības par konkrētām amatpersonām.

Valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti, – "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". "KPV LV" premjera amata kandidāts ir Aldis Gobzems, JKP – Bordāns, bet "Attīstībai/Par!" – Artis Parbiks.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. JKP uzsver, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), bet pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki mudina veidot plašāku koalīciju kopā ar ZZS. Vienlaikus gan trīs Saeimas jaunpienācēji, gan pašreizējās koalīcijas partijas noraida iespēju sadarboties ar "Saskaņu", veidojot valdību.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis vispirms tika norādījis, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs, bet vēlāk izteicās, ka zināms progress ir redzams, lai arī partijām priekšā esot vēl intensīvas sarunas.

Atbilstoši jaunākajiem rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP – pa 16, "Attīstībai/Par" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – pa 13, ZZS – 11, bet "Jaunā Vienotība" – astoņas deputātu vietas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.